Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Merite Arslani

Gracijela: Od 'prijateljice noći' do legende

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gracijela je bila duša grada, za koju se govorilo da ju je život u nekom trenutku odveo na svoju stranu i tako je nastala legenda o Gracijeli i 'najstarijem zanatu na svijetu' kojim se bavila.

Kada nekome iz Zadra izgovorite ime Gracijela svima će pasti na pamet samo jedna osoba – Klara Sutlović. Bilo je to pravo Gracijelino ime, jedne od onih likova koje svaki grad na moru ima, oni likovi koji stalno žive na rubu, čiji je stil života uvijek tema razgovora po štekatima, ali likovi koje svaki taj grad prihvaća i drži svojima.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

Gracijela je bila duša grada, za koju se govorilo da ju je život u nekom trenutku odveo na svoju stranu i tako je nastala legenda o Gracijeli i 'najstarijem zanatu na svijetu' kojim se bavila. Je li se stvarno time bavila tko će ga znati, jer o tome su svi pričali, ali nitko nije priznao, nijedan 'klijent' se nikad nije javio što u malom gradu na moru i nije neko čudo.

Kako preživjeti ponedjeljak nakon 'zaleđenog' vikenda?

Gracijelina majka Italija (zaista se tako zvala) bila je poznata po tome što je voljela pjevati talijanske operete u stanu, a zajedno su živjele u stanu iznad apoteke u centru grada. Gradski frajeri koji su u tim vremenima imali dosta novca često su tražili društvo zgodnih žena, kakva je bila i Italija.

Italija se s njima družila i tako je hranila sebe i Gracijelu. Povremeno su je ti isti frajeri znali zafrkavati kad bi prolazila gradom, ali Italija im nije ostajala dužna. Poznata je jedna zgoda kada im je uzvratila vrlo 'sočno'.

'Jebali ste Italiju, ali nećete Gracijelu!'

Tako su nastale priče o Gracijeli, Italiji i još nekim zadarskim 'damama', Palmini i Perki. Kako su godine prolazile tako su ostavljale trag na Gracijelinom licu, ali oni koji su je poznavali kao djevojku su govorili da je malo bilo takvih ljepotica u gradu poput nje.

Gracijela je osim kao 'dama i ljepotica' bila poznata po još jednoj priči. Do kraja života je šepala, a sve zbog jednog nesretnog slučaja iz sedamdesetih godina kada su je s gradskih zidina, s Muraja bacili vojnici JNA, a neki kažu da ju je sa s zidina bacila ljubav njezinog života.

Nedavno je pokrenuta inicijativa da se jedna ulica u zadarskoj Varoši nazove po Gracijeli. Gracijela je umrla prije devet godina, a na posljednji počinak ju je ispratio skoro cijeli grad, onako kako se ispraćaju prave dame. Umrla je na današnji dan, na Valentinovo. Gracijela, dama i ljepotica bez koje nije mogao ni Sveti Valentin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene