Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaoštren pristup

Kazne bi ribarima mogle stići poštom: Što će s njima učiniti? Hoće li ih morati platiti?

Graciano Prekalj gost Dnevnika Nove TV (Foto: dnevnik.hr)
Graciano Prekalj gost Dnevnika Nove TV (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Graciano Prekalj gost Dnevnika Nove TV (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Slovenska policija zaoštrila je pristup prema hrvatskim ribarima u Savudrijskoj vali. Verbalna upozorenja postala su stroža. Ali ribari su ih, uz pratnju hrvatske policije, ponovno ignorirali. U međuvremenu slovenski političari šalju nove prijetnje o slanju kazni poštom i podizanju tužbi protiv Hrvatske.

Hrvatskim ribarima kazne se u petak nisu pisale na licu mjesta, ali će, kako smo čuli od slovenskog ministra Erjavca, stići poštom.

Pročitajte i ovo Savudrija (Foto: Pixell) REAKCIJA SLOVENSKIH VLASTI Hrvatskim ribarima poslane prve kazne: Slovenci imaju i poruku što će se dogoditi onima koji kaznu ne plate Diego Makovac (Foto: dnevnik.hr) Situacija u Savudriji Ribar o novom susretu sa slovenskom policijom: "Ja sam dalje radio, do mene je bila naša policija i to je to"

Što će ribari s njima napraviti? Reporterka Dnevnika Nove TV Petra Fabian Kapov o tome je razgovarala s pomoćnikom pročelnika za ribarstvo Istarske županije Gracianom Prekaljem.

Kazne prema najavama stižu poštom. Što će ribari s njima učiniti? Hoće li ih platiti?

U četvrtak je u Ministarstvu poljoprivrede, između ministra Tolušića i ribara iz Savudrije dogovoreno da sve kazne, ili eventualna pismena koja bi došla iz Slovenije oni moraju odmah zaprimiti i proslijediti u PU istarsku ili u ceh ribara Istarske županije i s tim činom njihova odgovornost prelazi na odgovornost Vlade RH.

Napetost na moru se osjeti. Koliko dugo će ribari uspjeti izdržati raditi u ovakvim uvjetima?

Ta napetost se stalno povećava i to je jedan od ciljeva kako bi se ribari udaljili iz tog područja, međutim obzirom da su dobili takvu sigurnost da na hrvatskom dijelu mora mogu nesmetano obavljati svoju djelatnost ja mislim da će oni ubuduće nesmetano je i obavljati.

Slovenska policija na moru u petak nešto oštrija. Jeste li to nakon sastanka i očekivali?

Naravno da je bilo za očekivati da će biti takvih nekakvih sličnih, dodatnih reakcija koje našim ribarima ne bi trebale smetati. I sigurno, tada je to i rečeno, da ne bi trebali raditi nikakve provokacije u smislu da s naše strane, na našem moru možemo obavljati sve djelatnosti pa tako i djelatnosti ribarenja.

Hoćete li, ukoliko se odnosi sa Slovenijom zaoštre, pisati Europskoj komisiji?

Dok god je ovakva situacija da Hrvatska ne priznaje arbitražnu odluku da ribari i ostali koji rade nekakvu aktivnost na tom dijelu mora rade na hrvatskom teriotoriju, ponašaju se po hrvatskim propisima, jednostavno nije potrebno tražiti nikakvo dodatno mišljenje.

Predsjednik Pahor predložio je, a zbog smirivanja odnosa, što bržu službenu ili neslužbenu poruku Ljubljani i Brusellesu o želji za dijalogom o provedbi arbitraže. Je li to uopće dolazi u obzir?

Obzirom da Hrvatska ne priznaje arbitražnu odluku što se tiče takvog pristupa to uopće ne dolazi u obzir, a naravno da uvijek dolazi u obzir nastavak bilateralnog pregovora i konačnog dogovora oko pitanja granice Hrvatske i Slovenije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene