Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRABAR-KITAROVIĆ

"Uopće ne vidim problem zašto Srbija ne bi ispunila ovaj kriterij"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Kriteriji su kriteriji. Sve kriterije svi trebaju ispuniti, ako želite postati članicom Europske unije. Tako je i Hrvatska - za koju se očekivalo da će pregovarati puno kraće - morala ispuniti sve kriterije", kazala je predsjednica.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je danas u Varaždinu najnovije prijepore između Hrvatske i Srbije, vezane uz blokadu poglavlja 26 u pregovorima te zemlje o pristupanju Europskoj uniji

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Na pitanje treba li Hrvatska omekšati kriterije koje ima prema Srbiji o poglavljima u pregovorima s EU-om, predsjednica je kazala kako su kriteriji jasni.  

"Kriteriji su kriteriji. Sve kriterije svi trebaju ispuniti, ako želite postati članicom Europske unije. Tako je i Hrvatska - za koju se očekivalo da će pregovarati puno kraće - morala ispuniti sve kriterije, a mi smo se suočavali i s jako puno situacija, gdje je bilo blokada koje smo smatrali nepravednima, jer neke su bile izvan naše moći rješavanja, barem određeno vrijeme.

Međutim, u ovom slučaju riječ je o kriteriju koji je vrlo lako ispuniti, za koji uopće ne vidim politički ili bilo koji drugi problem zašto ne bi bio ispunjen, a uostalom i deklaracija koju sam potpisala s gospodinom Vučićem bila je ispružena ruka da će Hrvatska biti partner Srbiji na putu u članstvo Europske unije. Ali, upravo i ona predmnijeva poboljšanje uvjeta života, obrazovanja i svega ostaloga za nacionalne manjine, uključujući i hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Držim da ta deklaracija sama po sebi sadržava i obvezu ispunjenja tog kriterija", kazala je Grabar-Kitarović.

Po diplomatskim izvorima, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, imalo je nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti, prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene