Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Schengenski sustav

Grabar-Kitarović u Muenchenu govorila o hrvatskom iskustvu u izbjegličkoj krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Europa treba zajedničku politiku, temeljenu na europskim vrijednostima solidarnosti i uključivosti, širu od politike kvota“, kazala je predsjednica.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je u subotu u Muenchenu, na rubu Konfrencije o sigurnosti, na radnom doručku za žene sudionice konferencije gdje su glavna tema bila pouke naučene kroz hrvatsko iskustvo u europskoj izbjegličkoj krizi, priopćeno je iz predsjedničina ureda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednica u Muenchenu 'Konačno se govori o pravim problemima izbjegličke krize, a ne kvotama' Slika nije dostupna Nakon incidenta Slovenija odgovorila na hrvatsku notu: Nema argumenata za povlačenje žice

Kao glavna govornica, Kolinda Grabar Kitarović je rekla kako je Europa uhvaćena nespremna bez jasne politike ili koordiniranog pristupa. Iz tog razloga, Hrvatska se našla okružena bodljikavom žicom susjednih država koje žele zaštititi svoje granice.

Predsjednica je istaknula kako su se, unatoč prvotno iskazanom humanizmu i otvorenosti, ubrzo pokazala ograničenja u upravljanju izbjegličkom krizom. U kontekstu globalnih prijetnji, klimatskih promjena i ekonomskih prilika, u narednim godinama možemo očekivati nove pritiske migrantskih tokova, upozorila je.

"Europa treba zajedničku politiku, temeljenu na europskim vrijednostima solidarnosti i uključivosti, širu od politike kvota“, kazala je predsjednica.

Istaknuvši potrebu za boljom kontrolom vanjskih granica EU-a, naglasila je kako ne smijemo dozvoliti ovoj krizi da potkopa Schengensko područje, niti vrijednosti i slobode za koje smo se borili, posebice slobodu kretanja. U svom obraćanju, predsjednica se osvrnula i na ulogu žena i djece u migracijskim i izbjegličkim politikama.

Istaknula je činjenicu kako su većina osoba koje su prešle granice mladi muškarci, izrazivši zabrinutost da su žene i djeca ostavljeni u ratom zahvaćenim područjima.
Naglasivši kako se mora pokazati solidarnost i humanost u pomaganju osobama koje su pobjegle iz zona sukoba, kazala je kako ne smijemo zanemariti one najranjivije, koji su ostali u Siriji pod mecima, gladi i bolesti. U tom smislu, moramo se usredotočiti na korijenske uzroke migrantskih kriza i to diplomacijom, razvojnom pomoći te obranom od terorizma, naglasila je. Moramo zajedno raditi kako bismo pronašli dugotrajno političko rješenje za Siriju i osigurati mogućnost povratka sirijskog naroda svojim domovima, naglasila je Grabar Kitarović.

Već tradicionalni radni doručak za žene organizirala je Bavarska državna vlada, zaklada Hanns-Seidel, organizacija Žene u međunarodnoj sigurnosti te Institut za žene, mir i sigurnost Sveučilišta Georgetown. Na marginama sigurnosne konferencije, Grabar Kitarović trebala bi se tijekom poslijepodneva susresti s nekoliko predsjednika država inicijative Jadran-baltik-Crno more, te s finskim predsjednikom Saulijem Niinistoem.

Tijekom večeri sudjelovat će na raspravi u okviru konferencije o euroatlantskim integracijama gdje će biti i predsjendici Slovenije i Makedonije Borut Pahor i Gjorge Ivanov te premijeri Crne Gore i Gruzije, Milo Đukanović i Giorgij Kvirikašvili. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene