Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponos i zahvalnost

Grabar-Kitarović i Leko ističu važnost operacije Bljesak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u petak u Okučanima zahvalnost svim poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, čiju 20. obljetnicu Hrvatska danas obilježava, kazavši kako danas treba slaviti zajedništvo, a predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ističe kako je ta akcija pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrijednostima.

"Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima Domovinskoga rata, obiteljima svih poginulih branitelja i obiteljima svih civilnih žrtava Domovinskog rata", rekla je Grabar-Kitarović nakon što je u okučanskoj osnovnoj školi otvorila braniteljske sportske igre.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Majica zbog koje je predsjednik Zoran Milanović napustio obljetnicu Bljeska OBLJETNICA AKCIJE Incident u Okučanima! Milanović napustio obljetnicu Bljeska zbog natpisa Za dom spremni

Hrvatska predsjednica ističe da je obilježavanje Bljeska "dan kada doista treba slaviti zajedništvo". "Zajedništvom smo pobijedili u Bljesku, kasnije u Oluji, oslobodili Hrvatsku i poveli je na put članstava u EU i NATO. Zajedništvom ćemo je povesti na put blagostanja", rekla je Grabar-Kitarović.

Na upit novinara dodala je da je prilikom čitanja imena poginulih u operaciji Bljesak reagirala jednako emotivno kao i članovi njihovih obitelji. "Kada ih vidite kako se trznu i počnu plakati na spomen imena svojih poginulih ne možete, a da i sami ne osjetite suze u očima, tugu, ali i ponos prema onima koji su otišli. Ali nisu otišli uzalud", naglašava predsjednica.

Okučani: Milanović prišao Glogoškom, Klemmu i braniteljima, zamolio ih za razgovor

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon komemoracije je istaknuo da operacija Bljesak i nakon 20 godina sve više dobiva na značenju jer je njome uspostavljen red i život u miru za sve ljude zapadne Slavonije. "U tom je smislu obilježavanje ovakvih akcija usmjereno na izgradnju mira, na demokratskim vrijednostima, ljudskim pravima, slobodama, uvažavanju", kazao je Leko.

Uvjeren je da će i proslava Oluje biti jednako dostojanstvena kao i današnja proslava Bljeska. "Zašto ne, dapače, ja očekujem da će i Oluja biti jednako dostojanstvena s porukama koje vrijede trajno. U tom smislu sam uvjeren u to", odgovorio je Leko na pitanje novinarima.

Da će i Oluja jednako biti dostojanstvena kao i današnje obilježavanje Bljeska smatra i saborski zasupnik i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. "Oluja će, nadam se i vjerujem, proteći dostojanstveno. Što se nas tiče, nema problema", rekao je predsjednik HDZ-a nakon komemoracije u Okučanima.

Neka se državni vrh dogovori oko protokola obilježavanja akcije Oluja, a HDZ će, ponovio je, biti s narodom i braniteljima. "Kako odluči državni vrh neka tako i bude", dodao je Karamarko.

Karamarko smatra da i o Bljesku i o Oluji treba govoriti, te ističe kako je riječ o velikim datumima. "Imamo hrvatsku državu koju smo prije 20 godina oslobodili od velikosrpsko-četničke agresije. Hrvatska je bila raskomadana, prema tome, veliki su to datumi. Što više vrijeme prolazi, oni su i značajniji. Predsjednik Franjo Tuđman nam je sve veći i značajniji kao i naši branitelji", rekao je Karamarko.

Upitan je li se danas u Okučanima više trebalo govori o akciji Bljesak, Karamarko je odgovorio kako nisu bili predviđeni govori. "To je protokol, mi sudjelujemo skrušeno zajedno s braniteljima i njihovim obiteljim", rekao je. Ističe pritom kako je Bljesak dan za zajedništvo, te molitvu za poginule branitelje.

"Imamo obvezu prema tim žrtvama da zajedno gradimo bolju Hrvatsku", kazao je Karamarko. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene