Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer s braniteljima

VIDEO 'Ja sam htio da se to riješi odmah, brate, jer nisam razumio u čemu je bio problem. Mislite da vas lažem?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U priloženom videu pogledajte kako je tekao razgovor na relaciji premijer-branitelji.

Na proslavi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak", kojoj je u Okučanima nazočio cijeli državni vrh, veliku pozornost privukao je susret premijera Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja koji prosvjeduju u Zagrebu, kao i nastup pet zrakoplova akrobatske skupine Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva "Krila oluje", u kojem su u petak sudjelovala dva nova člana.

U priloženom videu donosimo dio razgovora premijera s braniteljima koji je tekao ovako:

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..."

Glogoški: Prije dvije godine je napravljena izmjena i dopuna zakona po kojoj ne mogu ostvariti prava.

Milanović: To ste mi rekli, kad smo razgovarali, to sam jedino shvatio konkretno.

Glogoški: I šta ste poduzeli na osnovu toga u šest mjeseci?

Milanović: Na osnovu toga nisam ništa jer mi je rečeno da to tako po zakonu mora biti. Ajde provjerit ćemo još jednom, ono što znam, sigurno da nitko nije napravio ništa da bi napakostio vama, Klemmu ili gospodinu. Nitko ništa, tu nema osobnih motiva.

Branitelj: Problemi se ne mogu rješavati na ulici, ovdje, molimo vas pozovite nas u našu i vašu vladu, i da te probleme rješavamo. Ovako na ulici ako ćemo rješavati onda nećemo riješiti ništa.

Milanović: Ljudi, ako je ovo jedini problem...

Branitelji: Nije, nije, zovite nas kad trebamo doći.

Branitelji: Imamo hrpu argumentiranih problema koji se ne rješavaju. Argumentirano vam možemo to dokazati.

Klemm: Savjetnik zna sve, evo tu je savjetnik.

Milanović: OK probat ćemo. Ali ako vi mislite da ja nisam htio da se to riješi odmah nakon onih razgovora. Ja sam htio da se to riješi odmah, brate, jer nisam razumio u čemu je bio problem. Mislite da vas lažem?'

Predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški nije htio komentirati razgovor koji su on, Josip Klemm i drugi branitelji vodili s premijerom Milanovićem nakon komemoracije za poginule u operaciji "Bljesak". Novinarima je rekao da su u Okučane došli pokloniti se onima koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske. "Zbog toga nećemo ništa komentirati i davati izjave", rekao je.

 

Pobjednički valjak 'Krila Oluje'

Pripadnici akrobatske skupine "Krila oluje" s dva nova člana izveli su zahtjevan letački program, među njima i tzv. pobjednički valjak u čast "Bljeska", koji je izazvao pljesak svih nazočnih. Brigadir Goran Novoselić u izjavi novinarima naglasio je spremnost i obučenost pilota akrobatske skupine HRZ koja je, kazao je, "organski, sastavni dio eskadrile aviona" iz baze u Zemuniku. Vođa "Krila oluje" je bojnik Damir Barišić.

Načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić novinarima je rekao kako je danas dostojanstveno obilježena operacija u kojoj je Hrvatska vojska u "bljeskovitoj" akciji oslobodila zapadnu Slavoniju i pokazala da je sposobna osloboditi cijeli teritorij države.

"Hrvatski vojnik je pobjednički vojnik i nema te prepreke i izazova koji ne može savladati u obrani hrvatskih nacionalnih interesa", rekao je Lovrić.

Iako je bio najavljen, u Okučane zbog zdravstvenih razloga nije došao ministar obrane Ante Kotromanović. Njegova zamjenica Višnja Tafra je rekla kako je današnji dan spomen na sve one koji su poginuli u "Bljesku" i kojih se s dostojanstvom sjećamo, a posebno je istaknula pilota Rudolfa Perišina. "Svima koji su sudjelovali u akciji veliko hvala", dodala je.

Jedan od sudionika "Bljeska", pukovnik Ivan Miloš u razgovoru s novinarima prisjetio se 1. svibnja 1995. godine i odlučnosti, spremnosti i ponosa svih koji su sudjelovali u operaciji.

20. obljetnica

Hrvatska u Okučanima u nazočnosti državnoga vrha obilježava 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Bljeska" kojom je nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija, a počela je prvoga dana svibnja napadom Hrvatske vojske i specijalne policije iz smjera Novske i Nove Gradiške na južni i središnji dio tog okupiranog područja.

Operacija je trajala do 3. svibnja 1995. i njome su oslobođeni Okučani, koji su tada bili središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području, te 500 četvornih kilometara dotad okupiranog teritorija. U manje od 32 sata hrvatske su snage uspostavile i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Na glavnim su smjerovima napada bile 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade uz potporu pričuvnih i domobranskih postrojba potpomognutih protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

Legendarna akcija 'Bljesak': 'Jedva smo čekali naredbu Franje Tuđmana'

U "Bljesku" su prvi put u Domovinskom ratu izvedeni masovniji udari hrvatskoga zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je neprijatelj dodatno taktički iznenađen.

U oslobađanju zapadne Slavonije sudjelovalo je oko 7200 vojnika i policajaca, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

U Okučanima cijeli državni vrh

U Okučane je došao cijeli državni - predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te predsjednik Vlade Zoran Milanović.

U izaslanstvu Sabora su njegov potpredsjednik Tomislav Čuljak te zastupnici Jadranka Kosor, Ivo Jelušić, Zdravko Ronko, Franjo Lucić i Melita Mulić, a u Vladinu izaslanstvu ministri Ranko Ostojić, Tihomir Jakovina, Siniša Varga i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

Svečano obilježavanje pobjedničke operacije počelo je budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana, a nešto prije 10 sati krenuo je mimohod svečanog postroja, koji prate državni vrh, uzvanici i brojni građani.

U trenutku početka mimohoda, Okučane su preletjela dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U mimohodu iza zastave Republike Hrvatske te zastava MORH-a, MUP-a, Glavnog stožera, Ravnateljstva policije, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske mornarice, Hrvatskoga vojnog učilišta, Općine Okučana i ratnih zastava postrojba sudionika "Bljeska" su postroji brigada "Gromovi" "Tigrovi", "Kune" i "Sokolovi", dva postroja branitelja te postroj Specijalne policije MUP-a.

U 10 sati u Spomen-parku hrvatskim vitezovima kod glavnoga križa održava se komemoracija na kojoj će se odati odati počast poginulim braniteljima u "Bljesku" plaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i čitanjem njihovih imena te održati molitva.

Polaganje vijenaca

Vijence će na spomen obilježje položiti izaslanstvo članova obitelji, poginulih branitelja u Bljesku te udruga proizašlih iz Domovinskog rata; predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Leko, premijer Milanović, izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog srožera generalom zbora Dragom Lovrićem, izaslanstvo Ravnateljstva policije na čelu s ravnateljem Vladom Dominićem te izaslanstvo Brodsko-posavske županije i Općine okučani predvođeno županom Danijelom Marušićem.

U 10,45 sati u Športskoj dvorani Osnovne škole Okučana predsjednica Grabar Kitarović otvara županijske športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

U crkvi sv. Vida Mučenika u 11 sati bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

U podne će pred crkvu stići maratonci "Hrvatskog sokola" iz Nove Kapele – Batrine i Novske, a u 14 sati motoristi sudionici 3. motodefilea "Bljesak".

Zainteresirani će moći obići i Spomen-sobu vojno-redarstvene operacije "Bljesak", razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojba Oružanih snaga RH te se upoznati sa studijskim programima Hrvatskoga vojnog učilišta.

Počasna zaštitna bojna izvest će svoje ceremonijalne radnje, Pukovnija Vojne policije pokaznu vježbu "Poslušnost sa psima", Zapovjedništvo specijalnih snaga "Borilačke vještine". U zabavnom programu navečer će sudjelovati klapa HRM-a "Sv. Juraj", a tijekom dana građani će se moći okrijepiti vojničkim grahom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene