Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na korak do beskućništva

Gotovo svaki peti građanin Hrvatske živi na rubu rizika od siromaštva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, gotovo svaki peti građanin u zemlji živi na rubu rizika od siromaštva. To znači da si ne može redovito priuštiti obrok s mesom ili ribom, te nema novca za odgovarajuće grijanje u najhladnijim mjesecima.

U 2016. Tajana je ušla u prihvatilištu za beskućnike. Nakon deset godina rada, bez posla je ostala prije dva mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Registrirana 391 osoba Hrvatska po statistici o beskućnicima na začelju u EU, no prava brojka je daleko veća Slika nije dostupna Vratiti nešto društvu Milijunaši ugodno iznenadili: Žele plaćati veće poreze kako bi pomogli sirotinji

'Kraj svijeta, nisam znala gdje ću, bila sam osam dana na cesti, nisam znala gdje da se obratim, na kraju ipak socijali pa su me ovdje doveli', rekla je Tatjana.

Sada živi s nula kuna. Baš poput Krune Blaića. Beskućnik je, a ima 22 godine radnog iskustva. U zagrebačkom prihvatilištu u Kosnici već je pet godina.

'Bilo tko od nas može ostati bez posla, ima kredit u švicarcima, uzmu mu nekretnine i dođe ovdje. Sve više zadnje vrijeme dolazi žena, ali beskućnik po mome danas može postati bilo tko', rekao je Kruno.

Stopa rizika od siromaštva 19,4%

Pa i statistika upozorava na rizik od siromaštva. U Hrvatskoj gotovo petina građana živi s njim. Stopa tog rizika iznosi 19,4 posto. Riječ je o samcima s mjesečnim primanjima manjim od 1.980 kuna te obiteljima s dvoje djece koje zarade manje od 4.158 kuna na mjesec.

No sindikalist Krešimir Sever upozorava da bi četveročlana obitelj na raspolaganju trebala imati barem 10.000 kuna svaki mjesec.

'Kad smo računali onu minimalnu košaricu koja je bila za četveročlanu obitelj negdje 6.800 kuna, to je bio minimum minimuma za obitelj. Jasno je da onda netko tko dobije 4.100, 4.200 ne a ne može živjeti nego ne može ni životariti', kaže Sever.

Pa tako 70,1% građana ne može si priuštiti godišnji odmor od tjedan dana za cijelu obitelj.

29,1% kućanstava kasni s plaćanjem režija. 9,7 % građana ne može si priuštiti grijanje u najhladnijim mjesecima. 12,7 % ne može si svaki drugi dan priuštiti obrok s mesom ili ribom.

Statistici unatoč - i Tajana i Kruno u novoj se godini nadaju vlastitom krovu nad glavom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene