Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vodstvo RSK izazvalo egzodus naroda'

Gotovina će se braniti Miloševićevim riječima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana hrvatskog generala Ante Gotovine nagovijestila je kako će kao dokaz u korist Gotovine u žalbenom postupku koristiti riječi tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića da je 'vodstvo tamošnjih Srba samo odlučilo napustiti Krajinu', javila je srpska agencija Beta.

Istovremeno, Gotovinina obrana zatražila je da Haaški sud obveže vlasti Srbije da im dostave izvještaje o Oluji koje su nakon operacije, prema zapisnicima sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane SRJ, morali napisati oficiri Vojske Jugoslavije koji su bili na službi u armiji Republike Srpske Krajine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 143 stranice žalbe Žalba: Gotovini uskraćeno pravo na pravično suđenje Slika nije dostupna Haaški sud primio žalbe Gotovinina žalba: Nije bilo topničkih napada na civile

Branitelji generala Gotovine citiraju tekst agencije Sense o zapisnicima sa sjednica VSO-a (Vrhovnog savjeta obrane), prema kojem je Milošević na zasjedanju 14. kolovoza 1995. godine, dakle 10 dana nakon Oluje, rekao kako je vodstvo RSK odlučilo da se Krajina napusti i time izazvalo egzodus naroda.

Gotovinini odvjetnici su podsjetili da je prvostupanjsko vijeće Haaškog suda osudilo Gotovinu utvrdivši da su artiljerijski napadi HV-a na Knin i druge gradove u Krajini bili primarni uzrok egzodusa, što se protivi tvrdnji obrane da je evakuaciju naredilo vodstvo RSK-a. Odvjetnici ocijenjuju da Miloševićeve riječi bacaju 'novo svijetlo na to što je, prema zaključku srpskog rukovodstva, bio uzrok egzodusa srpskih civila'.

Zahtev da Tribunal obveže Srbiju da im dostavi dokumente o Oluji, Gotovinina obrana također temelji i na zapisnicima sa sjednica VSO-a. Branitelji u zahtjevu citiraju zaključak sa sjednice VSO-a održane 29. kolovoza 1995. prema kojem 'svi oficiri '40. kadrovskog centra' Generalštaba VJ moraju napisati izvještaje o događajima u njihovoj zoni odgovornosti'. Ti su oficiri bili obvezni da te izvještaje dostave tadašnjem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću do 15. rujna 1995. godine.

Te dokumente, spomenute u zaključcima sa sjednice VSO-a, obrana generala Gotovine traži od Srbije.

U podnesku piše i da je obrana dva puta, u svibnju i lipnju, od srpskih vlsti zatražila da im dostave spomenute izvještaje o Oluji, ali da iz Beograda nisu dobili nikakav odgovor. Branitelji Gotovine stoga zahtijevaju da žalbeno vijeće Haaškog suda obveže vlasti u Beogradu na dostavljanje traženih dokumenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene