Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela sezona

Gotov je zimski san: Prvi kruzer stigao u Dubrovnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolaskom prvog kruzera s turistima koji u prosjeku dnevno troše 237 kuna po danu Dubrovnik je živnuo. Oni koji rade u turizmu danas su počeli s poslom.

Uplovljavanjem broda Armonia - u Dubrovniku je u ponedjeljak počela sezona dolazaka velikih kruzera. Stradun je živnuo, stotine turista obišle su cijelu povijesnu jezgru.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

Kao da je netko pritisnuo neki prekidač, čitavi grad je živnuo. Restorani su nakon zimske pauze otvorili svoja vrata, prodavači suvenira iznijeli su svoje proizvode, čak su na Stradun nakon duge pauze stigle i papige, a prvi kruzer već u luci čekali su deseci taksista, svi koji rade u turizmu danas su zapravo počeli s poslom.

Kruzeri Dubrovniku donose veliku zaradu. Samo od pristojbi luka Gruž je prošloj godini zaradila 22 milijuna kuna. Inače, ovo je prva godina s padom broja dolazaka kruzera, lanjskih milijun putnika idućih par godina se neće doseći, ali unatoč tomu, Dubrovnik kruzerima ostaje glavna hrvatska luka.

Prosječna dnevna potrošnja - 237 kuna

Zimski san je gotov, Armonija se privezala za kraj! Stotine putnika s kruzera ulazak u grušku luku dočekalo je na palubi, a već za sat vremena rijeke turista slile su prema Stradunu. Šetnja sa sladoledom ili uz neizostavne papige, prvi turisti obišli su cijeli grad u zidinama.

Svaki turist s kruzera u prosjeku potroši 237 kuna dnevno. Pravi razlog za osmjeh na licu ugostitelja.

S prvim velikim kruzerom živnuo je čitav Grad! A ploveći hoteli od danas će dolaziti gotovo svakodnevno - Dubrovnik je idalje omiljena luka za kruzere na Mediteranu.

'Oko 860 tisuća očekujemo ukupno u destinaciji Dubrovnik, zajedno sa sidrištem ispred povijesne jezgre. Od 2008. do 2013. prosječni rast je bio negdje na nivou oko 6 posto godišnje i takav nekakav kontinuitet će se vjerojatno i zadržati', rekao je Antun Asić, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik. Za Dubrovčane je počeo pravi posao.

Dok su turisti upoznavali jezgru...

Dok su turisti upoznavali povijesnu jezgru, dubrovački gradski čelnici donijeli su Deklaraciju o regionalnom položaju i statusu Dubrovnika.

Na tematskoj sjednici vijećnici su jednoglasno donjeli deklaraciju kojom su zatražili da, i nakon najavljenje regionalizacije, Dubrovnik zadrži status središta regije, dubrovačko područje Pelješkim mostom poveže s ostatkom Hrvatske, te da se u Dubrovniku zadrže, odnosno vrate regionalna središta državnih institucija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene