Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila

SVI SMO U ISTOM LONCU 'Polako dolazimo u situaciju nekih radikalnijih mjera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S našim vodećim stručnjakom za geopolitku, profesorom Vlatkom Cvrtilom, razgovarala je novinarka Dnevnika Nove TV, Katarina Alvir.

Kako se Hrvatska snašla u ovoj kriznoj situaciji?

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata Ilustracija SASTANAK U TIRANI Strah od ruskog i kineskog utjecaja raste, EU smišlja kako ''začepiti'' migracijske rupe

Imamo iskustvo sada mjesec dana, možemo reći da smo se prilagođavali situaciji. Na početku se činilo da se možda nismo najbolje snašli, najbolje pripremili, ali je sustav relativno dobro reagirao. Problemi nastaju kada neka od tih granica postane zatvorena ili se najavi zatvaranje. Mi moramo reagirati jer ne možemo dopusutiti da puno veći broj izbjeglica uđe u naš prostor s kojim ne bi mogli upravljati. I onda i mi, bez obzira što smo se ranije odnosili kritički prema državama koje zatvaraju granice, zatvaramo granice.

DRAMA U BREŽICAMA Vojska pomaže policiji; prema kampu pješice krenulo 2 tisuće ljudi, a može ih se primiti samo 500

Hrvatska kaže da će zatvoriti granicu ako je zatvori Njemačka, ako je zatvori Austrija, zatvori Slovenija. Možemo li mi uopće zatvoriti svoju granicu?

Mi možemo zatvoriti sadašnje granice preko kojih prelaze, dakle preko Srbije. Možemo eventualno kotrolirati situaciju prema Crnoj Gori, ali nisam siguran možemo li kontrolirati prema Bosni i Hercegovini ukoliko taj migrantski val i dalje bude dolazio u Srbiju.

Znači li to da smo svi u istom loncu?

Svi smo u istom loncu, nažalost. Ne možemo se dogovoriti i onda svatko gleda svoj interes, a taj interes se dovede do toga da nitko ne može u potpunosti kontrolirati situaciju.

Jesu li se odnosi tijekom ove izbjegličke krize pogoršali ili se samo reflektira ono što je već bilo loše?

Meni se čini da su ove reakcije s jedne, druge i treće strane prije svega bile refleksije onoga što jedni o drugima misle, refleksija tog jednog stanja koje u stvari nije dobro u smislu dobrosusjedskih odnosa.

MILANOVIĆ UVJEREN 'Glupo je svađati se sa Slovencima, ovo će proći do proljeća'

Ukoliko dođe do promjene vlasti u Hrvatskoj, postoji li neki drugi način nošenja s izbjegličkom krizom od ovog kojeg provodi sadašnja vlada?

Pa mislim da tu neće biti velikih promjena, jer mi polako dolazimo u situaciju nekih radikalnijih mjera. Ja kao radikalnu mjeru računam zatvaranje granica. Koliko se sjećam, na početku je bio zahtjev HDZ-a i predsjednice da se ta granica jače kontrolira. Dakle, došli smo do toga nakon mjesec dana, jer nas je situacija natjerala na to. Ako se dogodi zatvaranje granica ili neka promjena u politici Njemačke i Austrije mi nemamo drugog izbora nego zatvoriti granicu.

Što možemo očekivati, koliko će se još nastaviti ova izbjeglička kriza, ovakvim tempom?

Mislim da će se nastaviti možda ne ovim tempom jer vjerojatno će vrijeme odnosno zimski period učiniti svoje, međutim u nekakvoj blizini granica Europske Unije postoje više milijuna ljud koji imaju namjeru doći do europskog teritorija iz različitih razloga - ekonomskih, političkih i nekih drugih. Taj pritisak će se na Europu nastaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene