Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Stručnjak o sigurnosnim prijetnjama: "Europa je i dosad bila meta islamističkog terorizma"

Gost Dnevnika Nove TV bio je stručnjak za sigurnost s Filozofskog fakulteta Mirko Bilandžić

Jesu li ekstremističke skupine sa Zapadnog Balkana najveća prijetnja Europi? Gost Dnevnika Nove TV bio je stručnjak za sigurnost s Filozofskog fakulteta Mirko Bilandžić. Ocijenio je stanje sigurnosti u BiH i zemljama našeg okruženja s obzirom na upozorenja talijanske sigurnosne agencije.

"Područje jugoistoka Europe ima jedan set sigurnosnih izazova dugi niz godina i oni nisu vezani samo uz pitanje refleksija ovog rata na području Bliskog istoka u vidu terorizma. Ako uzmemo terorizam kao izazov, ja bih rekao da tu nije pitanje samo Balkana, već područja cijele Europe. Ima jedan raspon od općih opasnosti do izravnih prijetnji. Ovaj proces samog rata će ipak imati refleksije, s obzirom na to da su ti procesi radikalizacije s islamističkim predznakom izraženi na ovom području. Ako se nastave trendovi koje smo imali dosad, a Europa je i dosad bila meta islamističkog terorizma, možemo očekivati i ovaj put", rekao je. 

Izrael prijeti kampanjom koja bi mogla potrajati mjesecima. Može li Izrael doista uništiti Hamas? Evo što kaže stručnjak za sigurnost. 

"Hamas je islamistički pokret otpora koji ima tri komponente. Jedna komponenta je to da je to paravojna, odnosno teroristička organizacija, drugo, to je socijalni pokret, a treća komponenta je da je to legitimna i legalna vlast na području palestinske samouprave.

Ovisno o tome što će Izrael shvatiti što je Hamas, možemo projektirati odgovor na to pitanje. Ako se radi o vojno-političkoj strukturi Hamasa, Izrael ima kapacitete da može ozbiljno destruirati Hamas. Hoće li to dovesti do destrukcije Hamasa, to je teško govoriti, ali do ozbiljne razine, to je izvjesno. Ako se Hamas shvati kao da je svaki pristaša Hamasa, član Hamasa, to je onda nemoguća misija. Moramo znati da se u ovakvim prilikama događa destrukcija, ali i jačanje tih organizacija. Pogotovo u takvom tvrdokornom sukobu koji traje osam desetljeća."

Na pitanje koliko je izgledno širenje sukoba na zapadnu obalu i na jug Libanona, odgovara:

"Libanon je specifično područje s komponentom Hezbolaha koji je u bitnoj mjeri odgovoran za nastanak i razvoj Hamasa. Iako se radi o dvije različite organizacije, oni imaju istog neprijatelja, a to je Izrael i na istoj su strani. On je dva puta pobijedio Izrael u sukobima. Taj mogući ulazak Hezbolaha, taj je sukob izvjestan, iako je Libanon, odnosno Hezbolah već u tom sukobu. Odgovor Izraela i ulazak Izraela je evidentan. Meni je evidentno da će doći do uključenja Hezbolaha u ovaj sukob", rekao je. 

30 godina nakon Sporazuma iz Osla, može li se oživjeti mirovni proces i postići dogovor koji bi zadovoljio i Izrael i Palestinu? Evo što kaže Bilandžić. 

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

"Bit ovog sukoba je stvaranje palestinske države. Palestinska država je projektirana i predviđena još od 1947. godine, samo se nije dogodila. Izraelska je država nastala i to je temelj sukoba na tom području. Taj sporazum bio je sporazum o načelima suživota, minimalistički određen i implementiran, ali nije doveo do države. Ako se nije dosad dogodilo, onda u ovim novonastalim uvjetima takav mirovni proces nije izvjestan. U ovim okolnostima dolazi u pitanje opstojnost tih nekih područja. Sasvim je neizvjesno što će sutra biti s područjem Gaze", rekao je. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene