443376
443376
443376
443376
443376

Država nam je bez kormila, a prognoze gospodarskog rasta sve bolje

  • , 14.07.2016., 20:14
  • Autor:
  • komentara

Građani više troše, poduzeća više investiraju, no problem je i dalje visoka nezaposlenost. Sve je objasnio guverner Boris Vujčić.

 
 
 
 
Gospodarski optimizam HNB-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Gospodarski optimizam HNB-a (Video: Dnevnik Nove TV)

Cijene padaju, a plaće rastu pa građani više troše, poduzeća više grade i ulažu - zato su se i prognoze HNB-a poboljšale na 2,3 posto rasta BDP-a ove godine.

'Ako pogledamo investicije vidimo da se uvozi kapitalna investicijska oprema znači da poduzetnici koji izlaze na tržište europske unije počinju i više ulagati budući da izvoz kontinuirano raste', rekao je Vučić-

Uz izvoz, investicije rastu i zbog EU fondova. U pola godine povučeno je 4,5 milijardi kuna, više nego u cijeloj prošloj. Ministar kaže - ubrzali smo postupke i do kraja godine želimo doći do milijarde eura.

'Dio projekata je u privatnom sektoru, dio projekata su u vodoopskrbi, odvodnji, studentski domovi, ima nešto novca povučenog u sektoru poljoprivrede, zračna luka dubrovnik također, dio nešto manji u prometu', kazao je Tomislav Tolušić, ministar EU fondova.

Problem je nezaposlenost, ističu iz HNB-a, najveća među zemljama Srednje i Istočne Europe. Guverner zato poručuje Vladi - stvorite bolje okruženje za male i srednje poduzetnike.

'Loši propisi, kontradiktorni propisi i česte izmjene propisa, znači poboljšanje tog okvira, donošenje stabilnog i poticajnog poreznog okvira je nešto što može potaknuti te firme da stvaraju nova zaposlenja', kaže Vučić.

Sutra dvije agencije trebaju dati nove ocjene hrvatskog kreditnog rejtinga. 'Jedan od tih rizika se u ovom trenutku znatno poboljšao, a to je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda međutim udio javnog duga u BDP-u je još uvijek na razini na kojoj je maksimalno i bio i on i dalje predstavlja značajan rizik', pojašnjava Vučić.

U HNB-u očekuju i bolje stanje u državnoj blagajni - deficit ispod 3 posto, a od iduće godine i pad udjela javnog duga u BDP-u.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se