Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad je trebalo poskupjeti, gorivo bilo razlog

Opet izigrani: Gorivo pojeftinilo, cijene drugih proizvoda ostale iste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od danas su cijene naftnih derivata u Hrvatskoj znatno niže. Posljednji put ispod sedam kuna bile su 2005. godine. No, ne padaju cijene ostalih proizvoda, koje su rasle dok je rasla i cijena nafte, a upravo se ona navodila kao razlog poskupljenja.

Podaci šokiraju - naftni derivati su na razini 2005., a osnovni prehrambeni proizvodi i dalje skuplji 20 do 30 posto. 

Pročitajte i ovo Novčanik s eurima Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili na što troše najviše novca: Pogledajte rezultate ankete Taksi Paprena cijena "Za 9 kilometara naplatio mi je čak 105 eura": Pogledajte nevjerojatno objašnjenje taksista

Primjerice kruh je 2005. stajao šest kuna i petnaest lipa, danas je gotovo dvije kune skuplji. U Žitozajednici poručuju da pojeftinjenja neće biti.

Sad je gorivo najmanja stavka u strukturi troškova i najmanje utječe na cijenu, a kad je trebalo poskupljivati tada je ono bilo vrlo značajna stavka A uz plin, pravdaju se u Žitozajednici, pekare su opteretile visoke kamate na kredite, skuplja struja i ostale komunalije te mali pad cijena eurodizela.

'Mi nemamo prostora za snižavanje cijena pekarskih proizvoda u sadašnjem i budućem razdoblju jer nas očekuje i poskupljenje plina, kojeg smo veliki potrošači', kaže Davorin Hrsto iz Žitozajednice. 

Građani sve to i dalje podnose, a sindikati inzistiraju da Vlada izvrši pritisak na proizvođače.

'Ima opravdanja da je sad gorivo najmanja stavka u strukturi troškova i da najmanje utječe na cijenu, a kad je trebalo poskupljivati tada je ono bilo vrlo značajna stavka', mišljenja je Ana Knežević iz SSSH. 

Povjerenstvo za praćenje cijena, smatraju sindikati, mora se pod hitno sastati. Traže da Vlada izvrši pritisak na proizvođače da cijene snize. 

U takav scenarij građani zasad malo vjeruju.

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene