Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok udar groma

Vjetar razbuktao požar kod Župe dubrovačke, stihija zaprijetila kućama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasno operativni središte Divulje DUZS-a zaprimilo je jutros oko 2 sata dojavu o požaru otvorenog prostora na području Župe dubrovačke u Platu.

Zbog jakog vjetra požar iznad mjesta Plata u Župi dubrovačkoj ponovo se aktivirao pa je stanje i dalje teško, a vatra sada prijeti i pojedinim kućama. U gašenju požara sudjeluju pripadnici DVD-a Župa dubrovačka, javne vatrogasne postrojbe grada Dubrovnika, Dubrovačkog primorja i Konavala, Interventna državna vatrogasna postrojba te brojni mještani kao i jedan kanader. Traje gašenje vatre i kod Komina.

Pročitajte i ovo Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara - 4 Ugovori potpisani Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara: "Ovo je nova mogućnost, nova snaga" Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa"

Požar je buknuo noćas poslije dva sata, nošen jakim vjetrom proširo se prema kućama, a po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića vatra je zahvatila desetak hektara površine, ali je brzom intervencijom vatrogasaca oko četiri sata stavljen pod kontrolu. Međutim zbog jakog vjetra požar se opet aktivirao, a pretpostavlja se da ga je prouzročio udar groma.

Promet prema Zračnoj luci Dubrovnik bio je zatvoren poslije devet, te je bio prekinut promet na Jadranskoj magistrali (D8) kod Dubrovnika u mjestu Mlini. Nakon poslijepodnevnog otvaranja Jadranske turističke ceste koja je bila zatvorena tijekom prijepodneva na dubrovačkom području zbog požara u Župi Dubrovačkoj odnosno u Platu, ponovno se normalizirala situacija u dubrovačkoj Zračnoj luci u Čilipima.

Po riječima direktora Zračne luke Dubrovnik, Roka Tolića, došlo je do određenih ali ne značajnih kašnjenja osim na letovima za Stockholm i Birmingham koji su kasnili 40-ak minuta, ali su kapetani zrakoplova odlučili čekati putnike.

Tolić je zahvalio i svim brodarima koji su bili spremni putnike iz Dubrovnika, odnosno Župe Dubrovačke, brodovima prevesti do Cavtata kako bi mogli stići u Zračnu luku. Ponovno je upozorio na problem Jadranske turističke ceste koja je jedina poveznica između Dubrovnika i Zračne luke u Čilipima.

I dalje je u tijeku gašenje požara na predjelu Vukšića, za kojeg je dojava u Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a došla 10. kolovoza. Opožarena je trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma na minski sumnjivom području.

Požar iz zraka gase četiri air tractora. Na terenu su i pripadnici DVD-a Stankovci.

Požar otvorenog prostora na području Vele Farske uvale na otoku Braču lokaliziran je jučer u 21.30. Tijekom noći uspostavljeno je dežurstvo i sanacija požarišta, a jutros su upućena dva helikoptera s uređajem za gašenje da pomognu u saniranju rubnih dijelova požarišta.

>> Čak 150 vatrogasaca gasilo buktinju na Braču, gorjele su i kuće

U gašenju požara sudjelovalo je oko 150 vatrogasaca sa 40 vozila iz 24 vatrogasne postrojbe. Požar su tijekom dana iz zraka gasila tri kanadera, dva zračna traktora i dva helikoptera. Opožarena je trava i nisko raslinje, a uslijedila je sanacija požarišta. Požar na području Konjevrata, koji je izbio jučer poslijepodne, lokaliziran je jutros u 5.40 sati.

Opožareno je 130 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovali su tri kanadera, dva zračna traktora, DVIP Šibenik, JVP Šibenik, DVD-i Perković, Šibenik, Zaton, Brodarica-Krapanj, Zableće, Grebaštica, Primošten, Tisno, Skradin, Drniš, Vodice i Rogoznica s ukupno 65 vatrogasaca i 21 vatrogasnim vozilom. Slijedi sanacija požarišta. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene