Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči superizborne godine

Jandroković otkrio što će se mijenjati u izbornom zakonu: ''Bitno je da smo krenuli na vrijeme''

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Neće se ići u velike izmjene izbornog zakona, izvjesno je da će se prekrajati izborne jedinice, a broj zastupnika trebao bi ostati isti, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u izjavi za medije nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

''Izvjesno je da će se raditi prekrajanje izbornih jedinica, neće se dakle ići u velike izmjene, nego ćemo postojeći sustav prilagoditi tome da svaki glas ima jednaku težinu'', rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u izjavi za medije nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Kazao je kako bi broj zastupnika, kojih je sada 151, trebao ostati isti.

Vjeruje da će se izmjene Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor na prvom čitanju naći do ljetne stanke, dok bi drugo čitanje moglo biti na jesenskoj sjednici.

''Ima dovoljno vremena, bitno je da smo krenuli na vrijeme i da ćemo taj proces započeti sada, prije ljetne stanke, a okončati ga odmah nakon ljetne stanke'', istaknuo je Jandroković.

Pročitajte i ovo Ilustracija DEMOKRACIJA NA DJELU Treba li sniziti dobnu granicu za pravo glasa? ''Mladi mogu dati svoj obol demokraciji, imali 16 ili 19 godina, ali potrebno je ispuniti par preduvjeta''

Nije precizirao kada bi mogla početi obnova potresom oštećene saborske zgrade. Nakon prošlogodišnjeg odustajanja konzorcija izabranog za radove raspisan je natječaj za projektnu dokumentaciju, očekuje se da će do ljeta to biti definirano pa će se onda ići na raspisivanje natječaja za radove.

Jandroković je izvijestio da se saborsko Predsjedništvo suglasilo da se neki saloni u Saboru nazovu imenima žena iz hrvatske povijesti, a odluka o tome vjerojatno će se donijeti na idućoj sjednici.

Zasad postoje formalni prijedlozi Socijaldemokrata i Kluba HDZ-a da saloni nose imena Savke Dapčević Kučar i Katarine Zrinske, a očekuje se i formalni prijedlog Marije Selak Raspudić da se jedan salon nazove po Kati Šoljić.

Predsjednik Sabora najavio je da nova saborska sjednica počinje u srijedu, 12. travnja, i trajat će 14 tjedana, do 14. srpnja. Na dnevnom redu zasad su 164 točke.

Pročitajte i ovo Ilustracija DIGITALIZACIJSKI JETI Elektronsko glasanje u Hrvatskoj: Je li napokon došao kraj ubacivanju listića u kutije?

''Ne odskačemo od drugih zemalja u kojima se sumnja na zlouporabu EU novca''

Jandroković je rekao i da Hrvatska ne odskače od drugih zemalja EU-a u kojima se sumnja na zlouporabu europskog novca te poručio kako gdje god ima europskog novca, postoje i pokušaji da se tim sredstvima manipulira.

Upitan nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora za komentar akcije Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), Jandroković je rekao da mu je nedavno u Hrvatskom saboru članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić rekla da u Hrvatskoj nema više slučajeva u kojima se sumnja na zlouporabu europskog novca od drugih zemalja EU-a.

"Kaže mi da su to fenomeni koji se događaju u svim ostalim europskim zemljama. Gdje god ima europskog novca, postoje pokušaji da se tim sredstvima manipulira i da se troši mimo zakona", rekao je Jandroković novinarima.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom u utorak u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.

Na novinarski komentar da je EPPO učinkovitiji od našeg DORH-a, Jandroković je odgovorio kako to ne zna. "Pogledajte statistike, ne samo o tome koliko tko pokrene postupaka nego i koliko ih uspješno privede kraju", kazao je.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Kršenje predizborne šutnje Kaos uoči izbora: Ako ćemo isti dan birati europarlamentarce i saborske zastupnike, moglo bi biti problema

Oni koji se upuštaju u uzvikivanje "Za dom spremni" moraju znati da će biti drastično kažnjeni

Komentirajući predložene izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojima se predlažu znatno veće kazne za uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni" i ostalih fašističkih simbola, Jandroković ističe da se radi o prijedlogu koji je usmjeren prema prevenciji.

"Oni koji se upuštaju u takve stvari moraju znati da će biti vrlo drastično kažnjeni", kazao je te dodao kako je kaznu od 4000 eura kazne za uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni" predložila struka.

Na pitanje znači li to da se neće ići u zabranu tog pozdrava, kao što traže Židovska općina i zastupnici manjina, odgovorio je: "Zasad je prijedlog ovakav."

Zamoljen za komentar najave bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića da će se politički aktivirati, kratko je poručio - živimo u demokraciji i svatko tko ima ambicije može se kandidirati. Smatra i da ne postoje osnove za Todorićevu tužbu protiv premijera Andreja Plenkovića u Londonu.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić Bivši vlasnik Agrokora Todorić najavio detalje političke karijere, ali se i požalio: "Stalno me prozivaju za moj dvorac. Nemam ni vikendice, nigdje ništa..."

Na pitanje ima li bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović političku budućnost u HDZ-u, odgovorio je kako treba pitati Grabar-Kitarović koje su njezine ambicije te ustvrdio da o tome u HDZ-u nisu razgovarali.

Novinare je zanimalo je li utemeljeno da Grabar-Kitarović i nakon dvije godine nakon prestanka mandata ima policijsku zaštitu, na što Jandroković kaže kako o tome odlučuju nadležne službe koje vode računa o sigurnosti štićenih osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene