Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje referenduma

'Ustavni sud se opasno približio stavovima vlasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz GONGA poručuju da su zbog odluke Ustavnog suda o ukidanju referenduma 'duboko zabrinuti i obeshrabreni'.

Udruga GONG priopćila je danas da 'izražava duboku zabrinutost odlukom Ustavnog suda kojom se onemogućava održavanje referenduma o zadržavanju prava radnika zajamčenih kolektivnim ugovorima'. 'Građani su svoju političku volju iskazali više nego dovoljnim brojem potpisa, unatoč rigidnim zakonskim odredbama koje snažno obeshrabruju inicijative građana za raspisivanjem referenduma', dodaje se.

>> HUP: Ne možemo ocjenjivati odluke Ustavnog suda

>> 'Odluka će imati dalekosežne posljedice'

Gong smatra da 'sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, zadaća Ustavnog suda bila je utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz Ustava za raspisivanjem referenduma, stoji u priopćenju.

Ustavni sud se nije vodio Ustavom

Ustavna pretpostavka kaže da će Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj, ističe se i dodaje da se prilikom donošenja odluke o referendumu Ustavni sud nije vodio odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu već nekim drugim kriterijima.

Ovakva odluka obeshrabruje svaku buduću inicijativu građana za raspisivanjem referenduma, te ograničava zajamčeno pravo propisano prvim člankom Ustava: narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem, ocijenio je GONG.

Ustavni sud u službi vlasti

Nažalost, dodaje se, kao zainteresirani građani i kao organizacija koja prati rad i funkcioniranje tijela javne vlasti, uočili smo i već ukazivali na neke okolnosti koje dovode u pitanje povjerenje građana u funkcioniranje Ustavnog suda. Odlukom o neodržavanju referenduma, kao i politički intoniranim izjavama predsjednice suda i sudaca, Ustavni sud opasno se približio političkim interesima i stavovima nositelja vlasti i time doveo u pitanje svoj status neovisnog i temeljnog čuvara Ustava, priopćeno je danas iz GONG-a.

GONG želi vjerovati da će se rad Ustavnog suda razvijati u smjeru jačanja njegove neovisnosti i demonstriranja punog stručnog i moralnog integriteta sudaca Ustavnog suda. U cilju lakšeg ostvarivanja prava na neposredno odlučivanje građana, pozivamo nadležne institucije da poboljšaju pravni okvir za lakše iniciranje referenduma od strane građana kao i uvođenje obveze provjere sadržaja referendumskog pitanja od strane Ustavnog suda prije nego birači krenu s prikupljanjem potpisa, stoji u priopćenju GONG-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene