449833
449833
449833
449833
449833

Evo što je na izborima najviše iznerviralo građane

  • , 11.09.2016., 21:47
  • Autor:
  • komentara

Izborni dan nije tekao baš glatko. Bilo je tu mnogo nepravilnosti. Neke od njih su kršenje izborne šutnje kao i slučajevi "izbrisanih" s popisa birača. Doznajte koje su sve nepravilnosti zabilježene.

 
 
 
 
Biračko mjesto u Bjelovaru (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)
Biračko mjesto u Bjelovaru (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Nepravilnosti koje su neanonimni građani tijekom izbornog dana dojavljivali GONG-u većinom se odnose na propuste u radu pojedinih biračkih odbora i kršenja izborne šutnje, ali i zabrinjavajuće slučajeve „izbrisanih“ iz prebivališta, tj. s biračkih popisa. No, ovaj izborni dan obilježilo je i neprimjereno ponašanje Predsjednice RH, priopćili su iz GONG-a.

Fotografiranjem vlastitog ispunjenog biračkog listića, Predsjednica RH prekršila je izborne propise i ozbiljno ugrozila integritet izbornog procesa.

Takvo ponašanje ne bi smjelo biti normalizirano niti postati primjer drugima jer takvi se dokazi mogu koristiti kao podloga za kupoprodaju glasova. Zanimljivo je da je tijekom popodneva zabilježeno nekoliko sličnih slučajeva u kojima su birači Ermine Lekaj Prljaskaj, kandidatkinje za predstavnicu albanske manjine, na njenoj Facebook stranici objavljivali fotografije svojih listića ispunjenih u njenu korist te svojih osobnih iskaznica, stoji u priopćenju GONG-a koje je poslano medijima.

GONG tvrdi kako posebno zabrinjava nekoliko desetaka slučajeva „izbrisanih“ s popisa birača nakon što im je bez ikakve obavijesti odjavljeno prebivalište, a time i posljedično oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

Ovi slučajevi najbrojniji su bili u Zagrebu i u Kninu, ali i Vodicama, Rijeci, Rovišću, Baškoj Vodi, Sikirevcima i Pločama, a jedan slučaj zabilježen je i u Francuskoj.

K tome, građani nisu bili informirani da će im glasanje izvan mjesta prebivališta biti omogućeno samo u određenim većim mjestima. Konkretno, ljudi koji su se bili prijavili za glasanje u Pirovcu ili Lovranu tek su danas saznali da bi morali otputovati u Šibenik ili Opatiju kako bi ostvarili svoje pravo glasa.

Što se tiče nepravilnosti koje proizlaze iz rada biračkih odbora, a za njih su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore, građani su dojavili sljedeće:

- neinformiranje birača s nevažećim osobnim iskaznicama o mogućnosti ostvarivanja prava glasa uz vađenje potvrde u dežurnim uredima opće uprave (Bjelovar, Zagreb, Petrčane, Imotski);
- pogrešno evidentiranje/zaokruživanje birača kao da su već glasali, iako nisu (Zagreb);
- onemogućavanje glasanja pripadnicima nacionalnih manjina (Sisak, Zagreb);
- neodgovaranje na pozive birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu (Zagreb);
- neupućivanje birača o načinu preferencijalnog glasanja (Zagreb);
- zapisivanje broja listića od strane odbora (Zabok);
- korištenje grafitne olovke za glasanje (Zagreb, Sv. Filip i Jakov, Osijek, Kutina, Trogir, Šibenik);
- ugrožene tajnosti glasanja zbog nedostatnih ili neprimjereno postavljenih paravana (Sv. Ivan Zelina, Kaštel Kambelovac, Slavonski Brod, Split, Zemunik Donji, Kutina, Zagreb, Pitomača, Zadar);
- neprimjereno ponašanje promatrača (Beli Manastir, Slavonski Brod);
- omogućavanje grupnog glasanja (Zagreb).

Najviše dojava nezadovoljnih građana stiglo je zbog kršenja izborne šutnje u cijeloj Hrvatskoj, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova, ali i MaxTV-a (Laudato TV) i uživo na misi u Gornjoj Austriji.

Najviše prijava odnosi se na HDZ, uključujući agitiranje ispred biračkog mjesta u Vrsima (9. IJ) i poziv biračima koji do popodneva još nisu bila izišli na glasanje (Zagreb), ali i na ostale kandidate: Milana Bandića, Vilibora Sinčića, Darinka Dumbovića, HSP AS-a, Narodnu koaliciju, koaliciju Pomak, Roberta Jankovicsa i Veljka Kajtazija.

Dok je SDP dva puta naveden kao izvor telefonskih poziva za prijevoz do birališta u Zagrebu i Daruvaru, Autohtona stranke prava prijavljena je zbog dijeljenja letaka s neprimjerenim ustaškim pozdravom.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se