Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više od 600 milijuna kuna godišnje

Gong nakon propale revizije Vatikanskih ugovora: ''Javnost mora znati na što Crkva troši novac''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbijanjem inicijative za reviziju Vatikanskih ugovora vladajući su propustili priliku za ponovno otvaranje teme financiranja Katoličke Crkve, upozorila je u ponedjeljak udruga Gong i zatražila da financijska izvješća Crkve budu dostupna javnosti, kao što to zakon obvezuje druge neprofitne organizacije.

"Ne postoje precizni podaci o financiranju Crkve iz proračunskih sredstava. Po podacima Vlade, radi se o oko 600 milijuna kuna godišnje iz državnog proračuna, dok podaci s lokalne razine vlasti nisu pregledni. Kad se tome pribroje prihodi koje Crkva ostvaruje od vjernika i dotacije koje dobija iz inozemstva, iznos njezinih prihoda, koje nigdje ne prikazuju, mnogo je veći", naglašava Gong u priopćenju.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Gong je od vladajućih zatražio da financijska izvješća Crkve budu dostupna javnosti, koja ima pravo znati kako se Crkva financira i na što se taj novac troši.

"Katolička Crkva u Hrvatskoj financira se netransparentno. Odbijanjem inicijative za reviziju Vatikanskih ugovora vladajući su propustili priliku za ponovno otvaranje teme financiranja Crkve", ocijenili su.

U registru pri Ministarstvu financija su godišnja financijska izvješća i bilance neprofitnih organizacija, kao što je Gong. S druge strane, vjerske zajednice ne moraju izrađivati godišnje financijske planove ni voditi poslovne knjige i čuvati ih po zakonom propisanim pravilima, niti podliježu revizijskim uvidima.

"Sve su to obveze neprofitnih organizacija kakve bi trebala vrijediti i za Katoličku Crkvu te za sve druge vjerske zajednice koje djeluju na području Hrvatske", poručuje Gong.

Da u Crkvi ima onih koji podupiru transparentnost, potkrijepili su primjerom dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, koji samoinicijativno objavljuje financijska izvješća za svoju biskupiju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene