Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj koji vapi za poslom

Napokon mogu školovati učenike za 500 traženih radnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslodavac nudi radna mjesta, učenici bi upisivali takve smjerove, ali država im ne da. Zato neke županije, osim što financiraju srednje škole, traže Ministarstvo obrazovanja da im prepusti odluku o upisima.

Ipak, nakon što smo nekoliko puta u našem Dnevniku upozorili na nelogičnost iz Gline - praznu tvornicu, a punu burzu nezaposlenih srednjoškolaca - iz Ministarstva obrazovanja ipak su nam potvrdili dobre vijesti.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci

Trgovački zanat Nikolina uči samo na praksi. Jer kada za nekoliko mjeseci maturira - u Glini će teško pronaći posao. "Ne znam gdje bi sa poslom ali želja mi je ići dalje se školovati u Zagreb za komercijalnog putnika", rekla je Nikolina.

U Sisačko-moslavačkoj županiji bez posla je 15.000 ljudi. To je više ljudi nego što ih živi u Glini. Školovali bi u Glini drvodjelske tehničare, jer tamošnjem poslodavcu treba 500-tinjak radnika. Nude im stipendije, praksu, prostor za predavanje. Ministarstvo obrazovanja lani im nije dopustilo upis novog zanimanja.

Srednja škola Glina jedna je od 29 hrvatskih škola koje su zatražile upisivanje novih obrazovnih programa, a kako nam je potvrđeno iz ministarstva obrazovanja, ovdje će se od jeseni konačno moći upisivati traženo zanimanje drvodjelskih tehničara.

U kraju koji vapi za poslom - takva se ponuda ne odbija. "Otišlo" bi možda i više učenika u tražena zanimanja, kada bi se obrazovanje brže i jednostavnije prilagođavalo tržištu rada. Osnivači srednjih škola, županije, traže veću fleksibilnost za upise novih zanimanja.

"To se mora riješiti u roku od mjesec dana. Ne vidim ni jednu zapreku koja bi onemogućavala da ministarstvo takvo nešto napravi", smatra Ivo Žinić, župan sisačko moslavački.

"Mi tražimo da se taj proces ubrza ili da se taj ostavi županijama i da svaka županija kreira i obrazovnu politiku", kaže Željko Kolar, župan krapinsko zagorske županije.

Jer nerijetko se opsežna dokumentacija prikuplja i čeka godinama. Za to vrijeme učenici se školuju za burzu rada.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene