Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Povjerenstvo krši poslovnik'

Glavaš podnio ustavnu tužbu zbog odluke o prestanku mandata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, pravomoćno osuđen na osam godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., podnio je tužbu Ustavnom sudu zbog odluke saborskoga mandatno-imunitetnog povjerenstva od 16. kolovoza, kojom je utvrđeno da mu je zastupnički mandat prestao danom pravomoćnosti presude.

U tužbi, dostavljenoj medijima, Glavaš navodi da se to povjerenstvo u toj odluci poziva na zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te na čl. 10. saborskog poslovnika, da zastupniku prestaje zastupnički mandat ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora dulje od šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš RATNI ZLOČINAC Documenta o Milanovićevom vraćanju odlikovanja Glavašu: "Iako je zakonita, odluka nije primjerena'' Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) Zastupnici otišli na godišnji Grbin opleo po Predsjednici: "Prvo se osramotila u Argentini, a onda je ugrozila položaj Hrvatske"

Napominje da se u istom članku toga poslovnika također propisuje da, kada se po dredbama zakona i poslovnika ispune uvjeti za prestanak zastupničkog mandata, zastupnički mandat prestaje danom kad je odluku o prestanku donio Hrvatski sabor.

'Povjerenstvo krši pravila propisana poslovnikom'

Glavaš tvrdi da zakonskim odredbama nije propisano da zastupniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran, baš s danom pravomoćnosti presude, te da stoga povjerenstvo svojom odlukom krši pravila postupka propisana poslovnikom.

Smatra da je povjerenstvo, kao radno tijelo Hrvatskoga sabora, ovlašteno 'samo zauzimati stajalište i utvrđivati prijedlog akta', po kojem bi bila donesena saborska odluka o prestanku njegova zastupničkog mandata. Glavaš predlaže da se prihvaćanjem ustavne tužbe poništi odluka povjerenstva o prestanku njegova mandata, a Hrvatskom saboru naloži da o tome, u razumnu roku, donese odluku propisanu zakonom i poslovnikom. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene