Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Garaža' i 'Selotejp'

Glavaš Bognarovo svjedočenje ocijenio lažnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš, prvi političar optužen za ratni zločin, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu neistinitim ocijenio svjedočenje bivšeg osječko-baranjskog župana Ladislava Bognara koji je za Glavaša kazao da je kontrolirao sve u ratnom Osijeku.

'Radi se o lažnom iskazu, insinuacijama i slobodnoj interpretaciji', kazao je Glavaš, dodajući da je jedini Bognarov motiv bio da njemu osobno nanese štetu. Glavaš je rekao i da su Bognarove tvrdnje kako je kao prvi čovjek obrane grada vršio pritisak na zapovjedništvo u kojem su uglavnom bili školovani časnici prebjegli iz JNA u proturječju s ranijim svjedočenjima ratnih zapovjednika Karla Gorinšeka, Vinka Vrbanca i Eduarda Bakarca. 

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš RATNI ZLOČINAC Documenta o Milanovićevom vraćanju odlikovanja Glavašu: "Iako je zakonita, odluka nije primjerena'' Slika nije dostupna RASKOL U STRANCI IZVANREDNA PRESICA VODSTVA HDSSB-a "Nemojmo se dijeliti i ulaziti u bratoubilačke ratove"

Kazao je i da je, ne poštujući hijerarhiju i časnike prebjegle iz JNA, Glavaš nanio štetu obrani te da je rat u Osijeku počeo paljenjem kuća i zločinom nad civilima Glavaševe tvrdnje u sudnici su ponovili i neki odvjetnici, a jedan od njegovih branitelja Dražen Matijević ustvrdio je da je Bognar svoj procesni položaj iskoristio kao političku tribinu, sve u namjeri da iskaže neprijateljstvo prema Glavašu.

Bivši osječko-baranjski župan Glavaša je sa svjedočke klupe optužio da je u napadnutom Osijeku kontrolirao sve što je mogao, od vojske i policije do medija i lokalnih političara, među kojima je bio i oporbeni gradonačelnik Zlatko Kramarić.

Kazao je i da je, ne poštujući hijerarhiju i časnike prebjegle iz JNA, Glavaš nanio štetu obrani te da je rat u Osijeku počeo paljenjem kuća i zločinom nad civilima. Ipak, o konkretnim zločinima koji se Glavašu i ostalima stavljaju na teret, Bognar nije imao osobnih saznanja.

Osim Bognara, na suđenju za zločine nad osječkim Srbima u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' svjedočio je i umirovljeni bojnik Josip Katančić. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, ispitivanjem novih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene