Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guma glavu čuva

Glava u torbi: Zimske gume ne upotrebljava čak 41 posto Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanja pokazuju kako 40 posto hrvatskih vozača ne koristi zimske gume. To znači da na temperaturama oko i ispod ništice riskiraju i svoj i živote suputnika. Jedan od njih je i Denis Štulec koji kako kaže automobil u zimskim danima koristi samo za odlazak na posao, a za putovanja izvan grada gdje su i uvjeti teži, koristi vlak ili autobus.

Anketa provedena među hrvatskim vozačima pokazala je da isto namjerava učiniti njih čak 41 posto. Stručnjaci upozoravaju, vožnja na ljetnim gumama može biti opasna već na temperaturama ispod 7 Celzijevih stupnjeva. Put kočenja ljetnih guma na ledu je duži za 10 metara.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić-Topić, Valentina Baus i Dino Goleš Tek je počela Prognostičar Dnevnika Nove TV otkrio koliko će nas još stiskati zima i čeka li nas novi snijeg. Objasnio i zašto ne treba vjerovati - aplikacijama Marko Šepat - 3 Izvještaj iz Kölna Zimski uvjeti stvorili kaos u Njemačkoj: "Ovo je šok za stanovnike. Ovoliko snijega nije palo 10 godina"

'Kad vozači u takvim automobilima uoče prepreku ili vozilo ispred sebe i reagiraju na zaustavljanju, neće se zaustaviti. Njihovo vozilo će proklizati i doći će do nesreće', rekao je HAK-ov instruktor tehničke pomoći Zvonko Senjić. .

Na izmjenu guma mnoge je natjerao tek prvi pravi snijeg. U nedoumici, treba li se baciti u trošak kupovanja zimskih guma, prema anketi još je 4 posto vlasnika vozila. Ipak trebali bi zapamtiti da osim snijega i leda, vozačima na ljetnim gumama prema zakonu o sigurnosti cestovnog prometa prijeti i novčana kazna od 700 kuna. A kako bi se ona izbjegla u zimskim uvjetima na ljetne gume potrebno je montirati lance.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene