Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Festival Pula Superiorvm

Gladijatorske borbe ponovno u Puli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pula živi u duhu antike. Već devetu godinu, barem na nekoliko dana, antički lokaliteti grada, Arena, Forum i drugi, vraćaju se u neka davna vremena, u doba nastanka grada.

Uprizorenja života starih Rimljana, antički sportovi i gladijatorske borbe te predstavljanje starih zanata oduševljavaju strance, ali i domaće stanovništvo. Ove je godine program proširen i traje tri dana, a Areni se vraća njezina prvobitna namjena.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Slika nije dostupna Svečano otvoren 55. festival igranog filma u Puli

Naime, ona je ponovno poprište pravih gladijatorskih borbi.
'Uključili smo što više subjekata tako da dobijemo dojam da možemo dekorirati cijeli taj grad, jer Pula mora živjeti s tom poviješću, ali isto tako je to turistički grad pa spoj jednoga i drugoga... Tako da bi turisti bili zadovoljni, ali isto tako ljubitelji povijesti da imaju priliku vidjeti nešto autentično', rekao je Ozren Grbavšić, direktor Festivala Pula Superiorvm.

Collegium gladiatorium skupina je entuzijasta koja svoju ljubav prema starome Rimu iskazuje na pomalo ekstreman način. Oživljavanjem gladijatorskih borbi. 'Volimo to, nije nam teško no potrebno je mnogo vježbe da bismo stekli vještinu poput ovih momaka. Potrebno je nekoliko godina', kaže Gusztav Garas iz Collegiuma Gladiatorvm.

Treniraju najmanje dva puta na tjedan. Svoju vještinu pokazuju na raznim manifestacijama diljem svijeta, ali ova pulska im je posebno važna. 'To je naš san, boriti se u pravoj Areni gdje su se gladijatori nekada zaista borili do smrti. Tu pripadamo', dodaje Garas.

Oni se ne bore do smrti. Iako je oružje od istoga materijala i iste težine kao i originali, ne oštre ih. To bi, kažu, bilo previše opasno. Pokoja posjekotina ili modrica ipak im se omakne.
'Manje je ozljeda nego primjerice u Svjetskome kupu u nogometu', smatra Garas. Ova skupina koju, između ostalih, čine i arheolozi, muzeolozi i drugi stručnjaci sama izrađuje svu svoju odjeću i rekvizite, a sve kako bi dojam na kraju bio baš onakav kakav treba biti - veličanstven.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene