Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KoHOM

"Gdje Kujundžić misli pronaći 200 liječnika obiteljske medicine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) prozvala je ministra zdravlja Milana Kujundžića da ignorira probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer daje nerealna obećanja da će zaposliti 200 liječnika u obiteljskoj medicini.

KoHOM u priopćenju javno pita Kujundžića gdje misli pronaći 200 liječnika obiteljske medicine i kako ih misli zadržati u obiteljskoj medicini, uz podsjećanje da je u Hrvatskoj 48 obiteljskih liječnika na 100.000 stanovnika dok je u razvijenim europskim zemljama taj odnos 94 liječnika na 100.000 stanovnika.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama"

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje nekoliko stotina doktora, a u idućih devet godina u mirovinu odlazi više od 50 posto liječnika obiteljske medicine, s obzirom na to da je njihova prosječna dob 54 godine.

"Mladi doktori robuju u domovima zdravlja"

KoHOM pritom upozorava Kujundžića da "mladi doktori robuju u domovima zdravlja radeći istovremeno u dvije, tri ili četiri ambulante, a dnevno imaju čak i do 250 kontakata s pacijentima".

Plaća im je "daleko ispod onoga što bi trebali primati u odnosu na odgovornost", a odnedavno im se od plaća odbija i iznos kazni HZZO-a zbog administrativnih pogrešaka, čime ih se prisiljava da više obraćaju pozornost na "moguće pogreške u broju ili slovu na papiru" nego na pacijente.

Istodobno su suočeni s velikim očekivanjima pacijenata koji nisu upoznati sa svim pravima i administrativnim preprekama koje ograničavaju liječnike, pa često dolazi do verbalnog nasilja i fizičkih prijetnji obiteljskim doktorima, tvrdi KoHOM.

Također, tvrdi KoHOM, specijalizacije i atraktivne ambulante u središtima gradova dodjeljuju se netransparentno, a koncesije se ne raspisuju i nema naznaka da će se u skoro vrijeme raspisivati, pri čemu odlazak liječnika u privatnike donosi izravan financijski gubitak domovima zdravlja i njihovim vlasnicima županijama.

"Mladi doktori bježe glavom bez obzira"

U takvim uvjetima mladi doktori bježe glavom bez obzira iz obiteljske medicine, a sve više pacijenata ostaje bez svoga izabranog liječnika obiteljske medicine, pogotovo u Slavoniji i drugim ruralnim krajevima Hrvatske, kaže se u priopćenju.

"Unatoč svim našim apelima, molbama i upozorenjima na zabrinjavajuću situaciju u resoru primarne zdravstvene zaštite, ministar Kujundžić još uvijek obiteljskim liječnicima nije dao pravu priliku i dovoljno vremena da mu iznesemo probleme i ponudimo rješenja", poručuje KoHOM.

U udruzi tvrde da ih Kujundžić na njihovo traženje primi u Ministarstvu zdravstva tek na blic-sastanke, na kojima se ne razgovara o konkretnom rješavanju barem jednog od problema, stoga se nameće pitanje je li Kujundžić došao na poziciju ministra da nešto poboljša ili da kaos u sustavu održi što postojanijim.

Kome je u interesu devastacija obiteljske medicine u Hrvatskoj, zemlji kolijevci obiteljske medicine, što se može nazvati i izdajom nacionalnih interesa, a kulminirat će kroz nekoliko sljedećih godina, optužuje KoHOM.

Udruga Kujundžiću poručuje da postoje jednostavna rješenja za koja nije potrebna komplicirana zakonska procedura nego samo dobra politička volja, a ne izbjegavanje jasnih, konkretnih prijedloga i odgovora, te prazna obećanja bez realne podloge koja nudi otkako je došao na čelo ministarstva. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene