Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varaždinski paradoks

Gay profesor dobio tužbu zbog diskriminacije, ali mora platiti 30 tisuća kuna jer je o tome javno govorio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi prof. Dario Krešić još je prošle godine dobio presudu zbog spolne diskriminacije od strane kolege i prof. Božidara Kličeka. Unatoč tome, sada mu mora platiti 30 tisuća kuna jer 'nije o tome smio govoriti u medijima'!

Stalna služba Općinskog suda Varaždin iz Ivanca jučer je donijela presudu protiv profesora Darija Krešića, s nalogom da plati 30 tisuća kuna, kolegi s fakulteta profesoru Božidaru Kličeku, protiv kojeg je u srpnju prošle godine dobio spor, izvjestile su Udruge Kontra i Iskorak. Sutkinja je u usmenom obrazloženju presude navela, kako nije sporno da je profesor Kliček uznemiravao kolegu Krešića, no kako profesor Krešić o tome nije smio govoriti u medijima, piše u priopćenju.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Ilustracija Uzvraća tužbom Čistačica pojela ostatke sendviča od tune nakon sastanka odvjetnika, dobila je otkaz: "Mislila je da će biti bačen"

>> Demantij članka 'Gay profesor dobio tužbu zbog diskriminacije, ali mora platiti 30 tisuća kuna jer je o tome javno govorio!'

>> Splićanin kažnjen s 5.000 kuna, zbog prijetnji gay populaciji na internetu!

'Ova presuda je zastrašujući pokušaj sprečavanja profesora Krešića i bilo koje druge diskriminirane osobe da govori o diskriminaciji u javnosti i radi se o izravnoj povredi njegovih ljudskih prava,  zajamčenih Ustavom i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava', navode u priopćenju.

'Sutkinja, koja je postupala u ovom slučaju, učinila je to  pristrano, kršeći zakone, koje treba provoditi, a koji štite žrtve diskriminacije od daljnje viktimizacije.', ocjena je udruga Kontra i Iskorak. Iz tog će razloga  protiv ove presude uložiti  žalbu Županijskom sudu i zatražiti od Ministarstva pravosuđa sustavnu edukaciju sudaca, vezano za implementaciju Zakona o suzbijanju diskriminacije, kao i sudjelovanje udruga civilnog društva za zaštitu prava LGBT osoba u izradi i provedbi navedene edukacije, poručuju potpisnici priopćenja Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra i  Edo Bulić, koordinator Iskoraka.

Podsjećamo, profesor Dario Krešić je 2010. godine tužio varaždinski Fakultet organizacije i informatike, zbog diskriminacije, tvrdeći kako zbog toga što je gay ne može napredovati u znanstvenom zvanju i kako trpi šikaniranje, zbog seksualne orijentacije, a tužbu je dobio presudom Općinskog suda u Varaždinu u srpnju prošle godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene