Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATICA NA RADU U NJEMAČKOJ

'Dugo vremena sam bila glavna atrakcija u uredu. Ustvari sam još uvijek'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikada nisam imala ovako divan tim na poslu niti tako rado odlazila na posao (samo da se još izborim s ranim ustajanjem...).

U novom postu Gastarbajterice pročitajte zašto je naša blogerica glavna atrakcija u uredu, zašto joj se kolege smiju te njen dojam o nekoliko kolega s kojima surađuje.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje Slika nije dostupna Gastarbajterica - nova generacija Želja za povratkom u Hrvatsku sve jača: "Nijemci imaju jako ružnu naviku''

Dugo vremena sam bila glavna atrakcija u uredu. Ustvari sam još uvijek. Nisam jedina auslenderica, ali sam zbog svog (ne)znanja njemačkog i naglaska definitivno najupečatljivija. Iako svjesni da govorim najgore od svih, svi su fascinirani činjenicom da sam u samo godinu dana tako dobro naučila njemački. Mnogima je moj naglasak jako simpatičan i smiješan pa se rado nasmiju svaki put kada izvalim neku glupost ili nešto izgovorim potpuno drugačije od njih. U svakom slučaju dobro se zabavljaju radeći sa mnom, a i ja skupa s njima. Nikada nisam imala ovako divan tim na poslu niti tako rado odlazila na posao (samo da se još izborim s ranim ustajanjem...).

Smotana kakva jesam, osim što sam prije mjesec i pol slučajno uključila alarm, neki dan sam na pola sata izazvala totalni pad jednog od sistema u svim državama u Europi u kojima firma posluje. Nitko nije mogao koristiti program koji pokazuje radne sate jer nisam upisala neki podatak prilikom unosa novog zaposlenika u SAP. Ustvari je kriva moja šefica koja mi je rekla da to tako prazno ostavim, ali na sreću nije bilo nikakve štete niti problema osim što su ovaj put osim Nijemaca, i Francuzi umirali od smijeha.

Danas ću vam malo pričati o svojim kolegama. Većinu još nisam dovoljno dobro upoznala da bi znala više detalja o njihovim životima pa će opisi biti dosta šturi. Svi spomenuti su Nijemci sa završenim ausbildunzima (usavršavanja u trajanju 2-3 godine nakon srednje škole, većinom praksa s vrlo malo teorije). Jedina visokoobrazovana osoba u ovom odjelu, osim šefova, sam ja.

Julija je asistentica/tajnica generalnog menadžera. Njen posao je kao i moj, potrčko, ali malo više. Otvaranje pošte, skeniranje, narudžbe svega i svačega, javljanje na telefon i slično. Neki dan je navršila 24 godine, Njemica je i živi u Duisburgu s mužem i 3-godišnjom kćeri. Dijete se zalomilo, ali što je tu je, Julija se sada ozbiljno fokusira na karijeru. Mislim da je trenutno jedina mlađa od mene u firmi. Prvi posao je dobila sa 15 godina u jednom restoranu na crno. Najglasnija je u firmi i ima najviše slobodnog vremena i najmanje posla iako se i ona ponekada naradi. Znatiželjna je i jedva čeka da ju pozovemo u pomoć kada ne možemo disati od posla pa joj pokušavamo zadnjih dana uvaliti front office (niže u tekstu).

Dominik je plavokos Nijemac iz Iserlohna. Već sam ga jednom spomenula, živi s curom i psom, američkom stafordicom po imenu Emma u iznajmljenoj kućici s okućnicom koju plaćaju 900 € s režijama. Ima 33 godine, nema djece i osim šefova jedino je muško u našem odjelu. On je glavni zabavljač i DJ u uredu, nije nešto ambiciozan što se tiče karijere, dovoljno mu je da bilo što sjedne na račun iako ja mislim da bi mogao puno bolje od 2100 € brutto koje trenutno zarađuje (imam uvid u plaće svih zaposlenika u firmi).

Katrin je rastavljena 35-godišnja Njemica koja živi u Düsseldorfu s dečkom i 6-godišnjim sinom. Temperamentna, vrckava, uvijek juri 100 na sat, te izuzetno sposobna. Ona je naš jocker zovi u svim situacijama gdje zapne.

Sabrina je bucmasta crvenokosa Njemica iz Leverkusena. Ustvari je potpuno sijeda od svoje 26. godine pa se farba u crveno. Nedavno je navršila 34 i nema djece. Živi s mužem koji dobro zarađuje u Bayeru (najpoznatija i najveća farmaceutska kompanija u Njemačkoj i šire). Malo je ljuta jer zbog muževe dobre zarade spada u poreznu klasu 6 (ostane joj samo pola plaće nakon svih poreza). Po zanimanju je Industriekauffrau (industrijski službenik, tako nešto). Iako ima 34, u karijeri se nikada nije maknula s početka.

Ponekada me živcira jer se ne voli javljati na telefon kojeg dijelimo kada ima puno posla (a ja kao nemam???) pa svi pozivi padnu na mene i oduzmu mi pola dana, pogotovo krajem mjeseca kada ljudi neprestano zovu radi obračuna plaća. Također je ponekada sebična kada je pun front office (obrada i sortiranje dolaznih emailova na sektore u poduzeću) pa i to redovito ostavlja meni. Ustvari mislim da to radi jer je front office poprilično dosadan.

Anne je, kako ona voli reći, „made in Vietnam, born in North Korea“, ali po korijenima čistokrvna 36-godišnja Njemica. Anne je jedno od najsimpatičnijih stvorenja koje sam ikada upoznala. Ne mogu vam riječima opisati njenu dobrotu, simpatičnost i pristojnost, totalno je sve suprotno od „tipičnih hladnih Nijemaca“. Nadam se da ćemo još dugo surađivati.

Integralnu verziju teksta o kolegama blogerice Gastarbajterice pročitajte na njenom blogu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene