Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isprika zbog pada sustava

Fuchs se ispričao nastavnicima zbog nespretne izjave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs priopćio je kako sustav za ispis svjedodžbi iz e-Matice danas radi bez poteškoća, te se u svoje ime i u ime Ministarstva, ispričao radi svih neugodnosti koje je prošlotjedni privremeni pad sustava e-Matice uzrokovao nastavnicima, učenicima i roditeljima.

U priopćenju se ističe kako ‘danas sustav za ispis svjedodžbi iz e-Matice radi bez poteškoća kroz njega u minuti prolazi otprilike trideset do četrdeset upita za ispis svjedodžbi, te bi do kraja dana svi učenici osmih razreda trebali imati svoje svjedodžbe.

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 2 "Ne tjerajte nas na ulice" FOTO Veliki prosvjed prosvjetara u Zagrebu: "Želimo ministra koji će konačno stati uz nas" E-upisi; ilustracija - 4 Važna mogućnost Za roditelje prvašića došao je kraj čekanju na šalterima: Ipak, neki će na upis morati pješice

Prijave za upise u srednje škole se održavaju danas i sutra, tako da bi svi učenici trebali moći na vrijeme predati svoje prijave. Ako se ipak u bilo kojoj osnovnoj školi jave dodatne poteškoće, služba za informatiku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa stoji na raspolaganju za sve potrebne hitne intervencije’, naglašava se u priopćenju Ministarstva.

>> Profesori ogorčeni: E-matica noćna mora za prosvjetare

Ministarstvo podsjeća da je ‘radi naglog povećanja broja zahtjeva za ispis svjedodžbi, prošlu srijedu iz funkcije privremeno ispao središnji elektronički upisnik podataka o sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja, tzv. e-Matica.

Budući da se radi o iznimno velikom i složenom informatičkom sustavu, trebalo je neko vrijeme da se njezin rad ponovno pokrene i stabilizira’, navodi se u priopćenju te dodaje kako je ‘ovaj sustav u funkciji već petu godinu za redom, i ovo je prvi put da je ovako zakazao. Kako bi se takvo što izbjeglo u budućnosti, za slijedeću godinu će biti dodatno nadograđen i ojačan’.

‘Ovom prilikom i ovim povodom, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs u svoje ime i u ime ministarstva ispričava se radi svih neugodnosti koje je pad sustava e-Matice uzrokovao nastavnicima, učenicima i roditeljima’, navodi se u priopćenju.

‘Ministar se osobito ispričava nastavnicima što je njegova nespretno sročena izjava vezana uz razloge pada e-Matice protumačena kao kritika njihova rada, te smatra da je upravo njihova predanost nastavničkom pozivu i dobrobiti njihovih učenika najviše učinila da svi učenici svoje svjedodžbe ipak dobiju na vrijeme. U tom smislu, ministar svim nastavnicima najljepše zahvaljuje na trudu i strpljenju’, stoji u priopćenju.

Ispriku od ministra Fuchsa zbog njegovih izjava vezano za pad sustava za ispis svjedodžbi iz e-Matice danas su zatražili Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu-Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene