Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj završen

Nakon 10 godina spora zaključena sudska nagodba: Frane Lučić dobio je milijunsku odštetu

Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Frane Lučić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Nakon dudgogodišnjeg spora, zaključena je sudska nagodba u slučaju Frane Lučića, vatrogasca koji je zadobio stravične opekline u požaru na Kornatima., zbog kojih je tužio Republiku Hrvatsku i Grad Šibenik.

Nakon deset godina natezanja i izbjegavanja isplate odštete, država se nagodila s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem s Kornata. 

Pročitajte i ovo Vukovi Skupa tužba Tužio državu za 5300 eura jer mu je psa rastrgao vuk: Dobio je odštetu, ali zbog presude će zasigurno požaliti Slika nije dostupna Kornatska tragedija U 15:25 oglasit će se sirene na punu minutu: Prije 14 godina izgubljeno je 12 života, do danas nema odgovora na brojna pitanja

U srijedu je održana glavna rasprava kod Općinskog radnog suda u Zagrebu zaključena sudska nagodba i određena naknada štete. 

"Republika Hrvatska će s osnove solidarnosti i pravičnosti, sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske od 15. ožujka 2019. tužitelju Frani Lučiću, u svezi stradavanja u štetnom događaju 30. kolovoza 2007., a sukladno provedenim vještačenjima, isplatiti naknadu štete: na ime neimovinske štete iznos od 1.750.000,00 sa zateznim kamatama tekućim od 3. ožujka 2009. pa sve do isplate; na ime dospjelih iznosa s osnova tuđe pomoći i njege iznos od 569.700,00 kuna sa zateznim kamatama od 1. veljače 2019. pa sve do isplate; na ime dospjelih iznosa s osnova izgubljene zarade iznos od 632.277,78 kuna; na ime dospjelih rentnih iznosa za troškove vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata iznos od 201.000,00 kuna sa zateznim kamatama od 1. veljače 2019. pa sve do isplate", stoji u priopćenju DORH-a. 

Uz to, RH će Lučiću isplaćivati 4.500 kuna na ime buduće mjesečne rate za tuđu pomoć i njegu, kao i 1.500,00 kuna mjesečno na ime buduće mjesečne rente za troškove vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata, počevši od 1. travnja 2019, odlučeno je. 

Lučiću ćće biti isplaćeno i 441.993.20 kuna i za troškove parničnog postupka. 

"Sklapanjem ove nagodbe riješeni su svi međusobni zahtjevi tužitelja Frane Lučića i tuženih Republike Hrvatske i Grada Šibenika iz ove parnice s osnova naknade štete proizašle iz štetnog događaja od 30. kolovoza 2007.

Tužitelj ovom sudskom nagodbom povlači tužbu u ovom predmetu protiv Grada Šibenika, te se obvezuje povući tužbu u postupku koji se vodi pred Općinskim sudom u Šibeniku pod uvjetom da svi tuženici u navedenim predmetima ne potražuju troškove postupka", zaključeno je u priopćenju. 

"Napokon se završila ta saga..."

"Spis je kompleksan i treba imati na umu cijeli tu problem koji se tu pojavio, ali zasigurno trebalo je prije to napraviti, ali i danas je dobro da se došlo do cilja. Frane želi da se što prije okonča ovo i da počne svoj neki novi život i da izađe iz fokusa javnosti i povuče se u svoj mir, život i okolnosti", rekao je Šime Savić, odvjetnik Frane Lučića. 

"Osjećaj je nekako ispunjenosti, radosti, sreće zbog njega napokon da se završila ta saga koja traje poprilično godina, 10 godina i više, ako je stvarno riješeno, ako su oni potpisali, presretan sam, nema šta", zaključio je Zvonimir Ćorkalo, predsjednik DVD-a Tisno. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene