Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otišao put Zagreba

Fra Nimac na slobodi: Priznao prodaju zemljišta, ali tvrdi da je sve legalno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donedavno najtraženijeg svećenika u Hrvatskoj pustili su da se brani sa slobode. Premda ga se sumnjiči za nelegalnu prodaju zemljišta u vrijednosti većoj od devet milijuna kuna, sudac istrage ne misli da bi mogao pobjeći.

Nakon provedene noći u pritvoreničkoj jedinici u Splitu, donedavno najtraženiji svećenik u Hrvatskoj fra Šime Nimac (34) pušten je danas da se brani sa slobode. Odlučio je tako sudac istrage splitskog Županijskog suda odbijajući prijedlog tamošnjeg DORH-a da ga se ipak zadrži iza rešetaka. Ubrzo nakon izlaska iz ćelije, Nimac je odjurio put Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presuda svećeniku i bankarici KRIVI SU Fra Šime dobio dvije godine, bankarica 21 mjesec zatvora Slika nije dostupna Utajili 9,8 mil. kuna U petak presuda fra Šimi NImcu i bankarici Jasmini Bilonić

"Zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, predložili smo zadržavanje fra Nimca u istražnom zatvoru, ali sudac istrage odbio je naš prijedlog i pustio ga danas rano poslijepodne na slobodu", izjavila je glasnogovornica Županijskoga državnog odvjetništva u Splitu Rene Laura.

Odbijanje zahtjeva DORH-a da se fratra zatvori zbog opasnosti od bijega glasnogovornik splitskog Županijskog suda Neven Cambj objasnio je Nimčevim obećanjem da neće bježati te činjenicom da je prijavljen na adresi u Hrvatskoj. Istražni zatvor po osnovi mogućeg utjecaja na svjedoke odbijen je jer su, kaže Cambj, 'radnje počinjene od svibnja do kolovoza u kojem je razdoblju Nimac imao dovoljno vremena da utječe na bilo koga'.

Premda se fra Nimac zasad brani šutnjom, prema riječima glasnogovornika Cambja, prilikom izjašnjavanja o mogućem određivanju istražnog zatvora priznao je da je podignuo župni novac i sklopio ugovor o prodaji zemljišta vrijednog više od devet milijuna kuna, ali uz dodatak da on to, za razliku od Državnog odvjetništva, ne smatra kaznenim djelom jer ništa nije počinio s namjerom. Najavio je i da će prilikom detaljnog iznošenja obrane otkriti gdje je novac od prodaje zemljišta.

U pritvoru je Nimac završio jučer, nakon dovršetka kriminalističke obrade. Protiv njega je podnesena kaznena prijava za zloporabu položaja i ovlasti jer je navodno bez odobrenja crkvenih vlasti prodao vrijedno zemljište svoje bivše župe u Baškoj Vodi te pobjegao s novcem (više od devet milijuna kuna).

>> Fra Šimu Nimca uhvatili u Sanaderovoj ulici

Uhićen je u srijedu u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, navodno je lociran pomoću signala mobitela. U istoj ulici, inače, živi i bivši premijer Ivo Sanader.

U zajedničkom priopćenju koje su u utorak poslali medijima Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije i Franjevačka provincija Presvetog otkupitelja, navodi se kako je fra Šime 10. travnja ove godine u ime svoje župe tvrtki Sunčani Bast uistinu prodao gotovo 40.000 četvornih metara zemljišta za ukupno 1,3 milijuna eura. Novac je, kažu njegovi nadređeni, 'bez valjanog i uobičajenog obrazloženja svrhe podignutih i eventualno utrošenih sredstava' podigao u tri navrata.

'Predmetne nekretnine su prodane bez izričite pisane suglasnosti nadležne crkvene vlasti pa je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja (kao pravna osoba Katoličke crkve) putem odvjetnika podnijela tužbu radi utvrđenja ništetnim/poništenja predmetnog Kupoprodajnog ugovora uz prijedlog zabilježbe spora na predmetnim nekretninama', stoji u priopćenju.

Slučaj pravosuđe pomno proučava jer je riječ o crkvenim institucijama, kao i velikom novčanom iznosu - gotovo 10 milijuna kuna, za koliko je prodano zemljište. Ukoliko su optužbe zaista i istinite, moguća je kazna zatvora do 10 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene