Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša i dalja pada

FOTO: Neretva se izlila, poplavljeno 20-ak kuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u dolini Neretve opet je alarmantno. Na jednom dijelu Neretva se izlila na cestu, a na desnoj obali su poplavljene kuće, ulice i gospodarska područja.

Na području Metkovića (Glibuša) poplavljeno je 20-tak obiteljskih kuća, voda dubine iznad 30 cm preplavila je i pojedine ulice, a vodostaj rijeke Neretve kod Metkovića je plus 348 cm, izvijestila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Metković i dalje živi u neizvjesnosti Trebat će najmanje 10 dana da se život vrati u normalu Slika nije dostupna Izvanredno stanje u Metkoviću 'Niti 100.000 vreća s pijeskom nam ne bi pomoglo!'

>> Sa svakom kišom kuća puna vode

DUZS je u Metković uputio pumpe za vodu i čamac, a ističe kako je realizacija pomoći u tijeku.

'U 18.00 sati sazvan je Stožer zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije u Opuzenu', navodi se i dodaje kako su zbog plavljenja vodom, za promet zatvorene županijske ceste - 6218 Metković – Vid i i 6217 Rogotin – Komin – Kula Norinska.

'Cijeli stožer je spreman, postavljene su vreće s pijeskom, a spremni smo i za eventualnu pomoć ljudima koji budu odsječeni poplavama. Trenutno nema nikoga tko je potpuno odsječen, a tek nekoliko kuća je poplavljeno', kaže Mate Mustapić, dogradonačelnik Metkovića i pročelnik Stožera za zaštitu za spašavanj koji je zajedno s ekipom na terenu i zabrinut je za situaciju.

Rast Neretve i njenih pritoka i dalje raste, a građani krivnju svaljuju na Vladu koja nije napravila ništa kako bi se napravio nasip na desnoj obali rijeke.

Ne promjeni li se trend, situacija može biti kao u siječnju

'Ne prestane li trend rasta vode može nam se dogoditi situacija kao u siječnju. Ne želim i ne smijem širiti paniku, ali lako je moguće da se to dogodi. Situacija dosta ovisi i o stanju s hidroelektranama u BiH. Mi nemamo direktnu informaciju koliko se vode iz hidroelektrane u Jablanici već ih dobivamo preko Hrvatskih voda. Informacije govore kako se trenutno propušta nešto više od 1.000 kubika po sekundi što nije zabrinjavajuće, ali ti podaci često ne budu točni', ističe Mustapić.

Stanovnici Metkovića dobru su vijest dobili da je HE Čapljina nekoliko dana izvan pogona pa s Trebinjskog polja ne dolaze dodatne količine vode kao što je to bio slučaj u siječnju. Inače, katastrofalne poplave u siječnju 'natjerale' su Hrvatske vide da napokon krenu s izgradnjom nasipa na desnoj obali Neretve. Radovi će početi na proljeće 2011., a do tada se stanovnici neretvanskog kraja samo trebaju nadati da se neće ponoviti katastrofalne poplave s početka godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene