Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najjača bura u zadnjih 10 godina

VIDEO i FOTO Bura u Splitu odvalila dio zgrade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaka bura izaziva brojne probleme diljem obale pa je tako u Splitu otpao velik dio izolacije jedne stambene zgrade.

19.43 - Jaka bura u Makarskoj je teško ozlijedila ženu. Olujni vjetar doslovce je nesretnu ženu bacio o tlo kada je u nedjelju navečer bila vani. Nalazi se na liječenju u KBC Split i teško je ozlijeđena, javlja reporter Nove TV Mario Jurič. 

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

16.40 - Jaka, na udare i olujna bura, na splitskom području stvara velike probleme pa je tako malo prije 14 sati u Splitu vjetar srušio fasadu sa zgrade u Vukovarskoj ulici kod raskrižja s Dubrovačkom. Prava je sreća da nitko nije ozlijeđen, a nema dojava niti o oštećenim automobilima.



Na splitskom području u jutarnjim je satima zabilježen orkanski udar bure od 155 kilometara na sat što je najjača bura u posljednjih deset godina u Splitu, doznaje se od Rade Popadića, osnivača portala Crometeo koji se bavi motrenjem i prognoziranjem vremena.

'Na Meteorološkoj postaji na Marjanu jutros je službeno evidentiran orkanski udar koji je puhao brzinom od 155 kilometara na sat, a tako snažan orkan na splitskom području nije zabilježen u posljednjih deset godina', rekao je Popadić.

Podsjetio je kako je snažniji orkanski udar vjetra od današnjih 155 kilometara na Meteorološkoj postaji Marjan zabilježen 14. studenoga 2004. godine kada je brzina bila veća od 170 kilometara na sat.

Kako je to izgledalo danas u Splitu, pogledajte u videu Radio Dalmacije.

Trajekti nisu mogli isploviti
 

Trajekt Korčula koji prevozi putnike s Lastova do Splita sat i pol je plutao ispred luke Split. Zbog jake bure koja na mahove puše jačinom i do 50 čvorova, nije mogao uploviti.

Inače, jaka bura koja jutros puše i na dubrovačkom području, čiji udari mjestimično prelaze 100 kilometara na sat, uzrokuje brojne probleme u tamošenjm zračnom, cestovnom, kao i pomorskom prometu.

Prema informacijama iz Zračne luke Dubrovnik, tamo jutros nema ni slijetanja ni polijetanja, a putnici koji su jutros trebali linijom Croatie Airlines letjeti za Zagreb autobusima su upućeni u splitsku zračnu luku. Prema rasporedu letenja u dubrovačku zračnu luku do 14 sati, kada je najavljeno djelomično smanjivanje vjetra, trebali bi sletjeti zrakoplovi British Airwaysa i Croatia Airlinesa, no za sada je upitno hoće li to biti moguće.

Pomorski promet prema Elafitskom otočju teče redovno, a u prekidu su katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split, doznaje se iz dubrovačke Lučke kapetanije.

Također, zbog jakog vjetra za sve oblike prometa zatvoren je i most dr. Franja Tuđmana, a obilazak je kroz Sustjepan. Jak vjetar također povremeno usporava promet na dionicama autoceste A1: tunel Sveti Rok- vijadukt Božići, Skradin-Bisko, Šestanovac-Vrgorac i Ploče-Karamatići.

Split: Bura čupala stabla, nisu vozili ni trajekti ni katamarani

Jaki udari bure i sjevernog vjetra koji su od nedjelje popodne zahvatili Split i okolicu, te u noći bili u pojačanju, prekinuli su trajektne i katamaranske veze s otocima, a bilo je i više intervencija vatrogasaca zbog stabala koja je čupala bura. Zbog jakog vjetra došlo je do kvara na dalekovodu, pa su stanovnici Korešnice kod Splita jutros bez struje. No radi se na uklanjaju kvara.

Splitski i makarski vatrogasci sinoć i jutros su morali intervenirati zbog srušenih stabala. U Splitu je u 22.50 sati preko prometnice u Križanićevoj ulici palo stablo i oštetilo parkirani osobni automobil.

Prema prvim informacijama makarskoga Gradskog centra Osejava, olujna bura nije pričinila veće štete na gospodarskim ni drugim objektima, a manje štete zabilježene su na prometnim znakovima, reklamama, tendama, u maslinicima i borovoj šumi. Na Makarskom primorju puše bura olujne jačine prosječnom brzinom od osamdesetak, a na udare i do 130 kilometara na sat.

U Splitu se jutros temperatura spustila na 0, a u Makarskoj na 1 stupanj Celzijev, dok je na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri jutros izmjereno minus 14,4 stupnja Celzijusa.

U splitskome Pomorskom-meteorološkom centru najavili su da će tijekom dana jaka do olujna bura i sjeverni vjetar postupno slabiti, dok će more iz umjereno valovitog prijeći u jače valovito. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene