Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: 'Jaca' ih nije ni vidjela

Pet privedenih na protuvladinom prosvjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija se od jutra pripremala za današnji najavljeni prosvjed koji je počeo u 13 sati s ciljem rušenja Vlade Jadranke Kosor. Poziv na prosvjed preko interneta je proširio mladi aktivist Ivan Pernar.

Glavnina prosvjednika pokušala je doći na Markov trg iz smjera Kamenitih vrata, pa su onemogućeni u prolazu održali prosvjed u Kamenitoj i Ćirilometodskoj ulici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija o svemu šuti VIDEO: 'Policija mi je brata maltretirala i u postaji' Slika nije dostupna Neprimjereno ponašanje policije Novinarki Dnevnika.hr policija prijetila uhićenjem!

Na prosvjedu koji je trajao oko dva sata okupilo se nekoliko stotina ljudi koji su izvikivali 'dolje Vlada', 'bando odlazi' i 'Jaco javi se', a policija je postavila barikade. Osim izvikivanja parola okupljeni građani su par puta i zapjevali.

Priveden organizator prosvjeda

Policija je zbog remećenja javnog reda i mira privela pet prosvjednika, među kojima je i organizator prosvjeda, i nad njima će se provesti prekršajna obrada, potvrdila je  glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić.

Po policijskoj procjeni prosvjedovalo je oko 300 prosvjednika. U prosvjedu nije bilo ozlijeđenih osoba, potvrdila je policija. Prosvjed nije bio prijavljen policiji, rečeno je u zagrebačkoj Policijskoj upravi.

Pernar je prethodno u obraćanju prosvjednicima rekao da je došlo vrijeme da se pruži otpor i da je to dužnost svih nas te najavio da će narod kao i uvijek pobijediti. 'Ljubav prema slobodi nas je već jednom izvukla iz ropstva i opet će', poručio je Pernar uz glasno odobravanje okupljenih prosvjednika.

Pernar: HDZ neće biti lako slomiti

Moramo učiniti sve da srušimo ovu Vladu koja služi sebičnim interesima elite i vodi nas u dužničko ropstvo, poručio je dodavši kako ne želi reći da će eventualnim dolaskom SDP-a na vlast biti drukčije. Najavio je da ovo nije kraj, nego novi početak ustvrdivši da je vlada nelegitimna i da nikad nije ni bila legitimna te da je na vlast došla ukradenim novcem izmanipuliravši narod.

HDZ neće biti lako slomiti, kazao je i dodao da se zemlja za koju su mnogi dali svoje živote raspada pred našim očima opljačkana, osiromašena i ponižena, kazao je Pernar.

Neki od prosvjednika su pozvali policajce da im se pridruže u prosvjedu, a drugi su im rekli da ih puste na Markov trg. 'Vrtići su nam preskupi, ceste su nam u katastrofalnom stanju. Maknite se da to kažemo njima', rekao je jedan od prosvjednika obraćajući se policajcima koji nisu odreagirali.

Najavljen nastavak prosvjeda za sutra

Osim ostavke vlade okupljeni su tražili i nacionalizaciju banaka u stranom vlasništvu, promjenu monetarnog sustava, rast plaća a ne kredita, prestanak zastrašivanja 'novim haračima' i vladavine birokrata te redistribuciju kapitala.

Prosvjednici su poručili da je ovo tek početak prosvjeda te su najavili nastavak sutra u podne, a navodno će prosvjedovati i u četvrtak. Rekli su da traže smjenu vlade te da na vlasti žele kompetentne ljude.

Podsjetimo da je posljednji prosvjed organiziran putem interneta U hrvatskoj završio neslavno. Unatoč velikom broju pridruženih članova na internetu na Trgu bana Jelačića okupilo s svega 500-tinjak ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene