Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sa suprugom

FOTO Evo gdje Milanović slavi Božić!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović bio je na božićnoj misi u Rijeci.

Premijer Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić-Milanović na Božić je u riječkoj katedrali sv. Vida nazočio na svečanoj misi koju je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. ić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..." Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Sretan vam Božić! Šaljite nam Vaše fotografije!

Uz premijera je na misi bio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suprugom Brankom Obersnel. Milanović je nakon mise pred okupljenim novinarima svima čestitao Božić poručivši: 'Budimo mirni danas'. Novinarima je rekao da nije vrijeme za političke izjave, a na pitanje zašto je danas odabrao Rijeku, odgovorio je: 'A zašto ne?'.

'Važan je to hrvatski grad, dosta je dugo putovao prema Hrvatskoj, to je sve što mogu reći', rekao je premijer dodavši da je riječki nadbiskup iz istog mjesta kao i njegova pokojna baka Marija Glavaš, iz Krasna na Velebitu, te da bi 'ona bila sretna da ovo može vidjeti, ali ne može, davno je otišla.'

Na pitanje o nadbiskupovim porukama koje je danas čuo, Milanović je rekao da je drukčija, kazavši: 'Ovo me podsjeća na neke stvari koje sam čuo na misama izvan Hrvatske, vjerovali ili ne i tamo sam bio na misama'.

Na opetovano pitanje novinara čime je Rijeka zaslužila njegov dolazak, Milanović je rekao: 'Ne znam baš da sam sad zadužio Rijeku nečim, što sam došao ovdje na sat vremena.'

Msgr. Devčić: 'Boga legitimira ne samo jedinstvo nego i različitost'

'Očito Bogu nije draga uniformnost, on voli zajedništvo u različitosti, jedinstvo koje ne isključuje mnoštvo izražaja i formi. Ako smo stvoreni na sliku Božju, morali bismo i mi slično postupati te prihvaćati i promicati jedinstvo u razlici i razliku u jedinstvu u svom zajedničkom životu', kazao je msgr. Devčić na misi na kojoj je nazočio i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Navodeći da se povijest ponavlja, rekao je da se i u naše vrijeme događa kao na početku - da jedni Isusa odbijaju, a drugi prihvaćaju.
Naglasio je da ga odbijaju mnogi, među kojima su najbrojniji oni koji su odrasli u kršćanskoj tradiciji, koji su čak kršteni i izjašnjavaju se kao vjernici, ali u stvarnom životu ne slijede Isusa. Na takve se, kaže Devčić, mogu primijeniti Ivanove riječi: 'K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše.'

Nastavio je da se time može objasniti masovno napuštanje kršćanstva u mnogim zemljama i narodima koji su vjekovima bili kršćanski ističući da to ne znači da Isus u tim zemljama nema i danas mnoštvo iskrenih i vjernih sljedbenika.

U nastavku je naveo da danas susrećemo i fenomen velikog prihvaćanja Isusa od pripadnika naroda koji tijekom povijesti nisu bili kristinijanizirani te da 'isto tako susrećemo i mnoge koji se ne deklariraju kao vjernici, niti su članovi Crkve, ali svojim životom i djelom žive ono što je Isus naučavao.' Suvremeni teolozi takve nazivaju 'anonimnim kršćanima', dodao je msgr. Devčić. Poručio je da je Božić poziv da se ispitamo i opredijelimo za vjeru s djelima i za djela s vjerom.

Riječki nadbiskup je još kazao da smo svakodnevno obasipani ružnim vijestima, da nam je čudno kad se pojavi neka dobra vijest, podsjećajući da je najljepša vijest da je čovjek miljenik Božji. Dok jedni o drugima, a i o sebi samima, često ružno mislimo, Bog pokazuje suprotno - da nas cijeni takve kakvi jesmo, i poziva nas da u sebi i oko sebe pobijedimo zlo i prepoznamo se kao braća zajedničkog Oca, rekao je.

Nadbiskup Devčić posebno ih je pozdravio kazavši da je 'ovo prvi puta otkad je Hrvatske da imamo jednog premijera na božićnoj misi', dodavši među ostalim 'tim veće nam je zadovoljstvo' i 'molit ćemo za napredak i boljitak naše države.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene