Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: Drama u Metkoviću, vodostaj i dalje raste

Neretva najviša u posljednjih 50 godina, zatvorene škole i granica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noćas u 03:45 sati došlo je do izlijevanja Neretve na najnižem dijelu Metkovića.

Zahvaljujući ljudstvu i mehanizaciji te izgradnji zečjih nasipa, spriječeno je veće poplavljenje, izvijestio je DUZS. U ranim jutarnjim satima zbog izlijevanja Neretve zatvorena je državna cesta D9 koja prolazi kroz Metković i granični prijelaz Metković.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Poplave u Karlovačkoj županiji - 1 DONOSI DNEVNK NOVE TV Dramatično u karlovačkim naseljima, mještani krive Hrvatske vode za poplave: "Ne znam što dalje"

Od 5 sati vodostaj rijeke Neretve dosegnuo je visinu od 405 centimetara i najveći je vodostaj izmjeren u posljednjih 50 godina tako da se radi i o najvećoj poplavi u zadnje vrijeme.U siječnju ove godine za vrijeme velikih poplava vodostaj nije prelazio 383 cm. U središtu Metkovića voda je do jednog metra ušla u kuće.

Iz kriznog stožera kažu kako iz hidroakumulacijskog jezera Jablanica voda nije puštana kada je bio niži vodostaj, pa je zbog jučerašnjeg puštanja vode došlo do dva vodena vala. Kako je priopćeno iz Stožera za zaštitu i spašavanje, predviđa se da će vršni vodostaj od oko 405 cm trajati još najmanje šest sati.

Postavljeni su zečji nasipi u Kominu, Opuzenu, Metkoviću i Krvavcu. Za to je utrošeno 10 tisuća vreća pijeska, a ostalih oko 25 tisuća vreća upotrijebilo se kao pomoć ugroženom stanovništvu. U naselju Komin poplavljeno je 60-ak objekata. U Metkoviću je desna obala Neretve poplavljena zaobalnim vodama i očekuje se plavljenje većeg broja objekata nego što je to bilo u siječnju, kada je poplavljeno 700 objekata.

Proglašeno izvanredno stanje

U Metkoviću, u kojem je sinoć proglašeno izvanredno stanje, dežuralo je 130 vatrogasaca s 15 vozila. Na terenu su bili pripadnici stanica GSS-a Orebić i Dubrovnik s 4 gumenjaka i jednim gliserom. Jutros su na područje Metkovića upućene vatrogasne postrojbe Konavle, Dubrovnik i Split s ukupno pet vozila. Zbog izvanrednog stanja jučer su pacijenti iz Doma zdravlja Metković prebačeni u dubrovački Dom zdravlja.

>> FOTO: Neretva se izlila, poplavljeno 20-ak kuća

>> 'Niti 100.000 vreća s pijeskom nam ne bi pomoglo!'

Izvanredno stanje sinoć je proglašeno i u Opuzenu, Pločama te općini Kuli Norinskoj. Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stiže obavijest da je zbog velikih kiša voda za piće zamućena. Iako se dezinficira i mikrobiološki je ispravna,  preporuča se njeno prokuhavanje i taloženje prije uporabe za piće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene