455307
455307
455307
455307
455307

UGOSTITELJI BIJESNI Zapalio ih potez Vlade, neki traže ostavku ministra turizma

  • , 29.10.2016., 20:27
  • Autor:
  • komentara

Vlada stara tek 10 dana na ozbiljnom je testu. Porezna reforma, koja bi trebala krenuti od početka iduće godine, nailazi na kritike. I ne samo od dijela javnosti, već i HDZ-ovog partnera Mosta, koji ponovno više podsjeća na oporbenu, nego vladajuću stranku.

 
 
 
 
Kritike na poreznu reformu (Video: Dnevnik Nove TV)
Kritike na poreznu reformu (Video: Dnevnik Nove TV)

Ugostitelje je zapalila vladina najava većeg PDV-a - 13 na 25 posto od iduće godine. Traže i ostavku ministra turizma, koji fotelju još nije pošteno zagrijao.

''Ja mislim da je prerano da donese takvu odluku o podizanju PDV-a, i ako se ne može snaći bilo bi najbolje da podnese ostavku'', rekao je Ivan Udović, vlasnik restorana.

Ovaj dubrovački restoran ne radi cijelu godinu. Ali najam i sve namete vlasnik plaća svaki mjesec.

''Ako se vidi da se ne može, ako to bude nekima neprofitabilno, ako se smanji marža, onda će se vjerojatno podići cijene'', rekao je Frano Banić, vlasnik restorana u Dubrovniku.

Prođe li prijedlog, Hrvatska će stopom PDV-a u ugostiteljstvu prestići konkurenciju. U Grčkoj ona iznosi 24, Italiji i Francuskoj 10, a u Portugalu 13 posto.

Novosti za ugostitelje ministar financija planira već od Nove godine. No, pitanje je hoće li ići sve tako glatko, jer u Mostu imaju zamjerke. Spominju čak i mogućnost odgode reforme.

Iz Mosta ne žele pred kamere, ali u neslužbenim razgovorima tumače da im je sporno dizanje PDV-a za kafiće i restorane. Tvrde da Marićev plan nije do kraja bio dogovoren. No, premijer iz BiH poručuje - još ima vremena.

Ministar turizma kaže da će ugostitelji morati uzeti u obzir i manji porez na dobit i PDV na struju. ''Smjenjivanjem se ne postiže ništa. Nego, ja ću radije zasukati rukave i slijedeći tjedan razgovarati sa svima njima i naći kompromisno rješenje i predložiti ga ministarstvu financija'', rekao je Gari Cappelli, ministar turizma.

I dok neki njegovi kolege najavljuju prosvjede, čelnik ceha ugostitelja Nenad Šepak pomirljiv je prema Vladi. ''Mi u Hrvatskoj bi samo prosvjedovali, rušili. Mislim da se prosvjedima ništa ne postiže, već samo dijalogom'', kaže Šepak.

Šef HSS-a, Krešo Beljak koji je Vladi obećavao 100 dana mira, je kritičan. ''Doista su u pravu oni koji kažu da je to Superhick reforma. Kradimo, uzmimo, otmimo, kako se kaže - otmimo siromašnima da bismo dali bogatima'', rekao je Beljak.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se