Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki veleposlanik u RH

Foley optimističan: U RH se poboljšava ulagačka klima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulagačka klima u Hrvatskoj se poboljšava, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

Hrvatska se u posljednjih godinu dana ozbiljno pozabavila ulagačkom klimom. Takvu je ocjenu iznio američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley. Radi se na stvaranju uvjeta pod kojima će ulagači željeti doći. Problemi ipak i dalje postoje.

Pročitajte i ovo Niko Maričić, Fond menadžer Kakav je bio interes? Počela je prodaja državnih obveznica: Stručnjak za Dnevnik Nove TV odgovara na neke nedoumice građana Tko će zaraditi na narodnim obveznicama? - 3 U dva kruga Počinje upis narodnih obveznica: Stručnjak za Dnevnik Nove TV objašnjava koliko su rizične

'Mislim da je veći izazov, iskreno, uvjeriti ljude općenito, Hrvate i njihove predstavnike na svim razinama da bi trebali prihvatiti ulaganja uključujući strana ulaganja. Mislim da proces mora tu početi. To mora biti nešto što ljudi stvarno žele i mislim, da budem veoma iskren, bilo je iskustava koja smo imali u Hrvatskoj koja pokazuju da ulaganja i strana ulaganja nisu uvijek dobrodošla', tvrdi james Foley.

'Sigurno može biti napretka u području zakonodavstva, ali mislim da u području uprave leže najveći izazovi za poboljšanje ulagačke klime. Birokracija je doista velika zapreka ulaganjima, posebno stranim ulagačima u Hrvatskoj', rekao je James Foley.

'Žene znatno zakinute'

'Poduzetništvo je od kritične važnosti za rast gospodarstva i stvaranje radnih mjesta. Znamo da su žene znatno zakinute zbog zapreka s kojima su suočene. Zaprekama za osposobljavanje, mentoriranje, najveća je zapreka pristup kreditima, financijama koje su potrebne za pokretanje ili proširenje tvrtke. Katkad su zakoni i pravila ti koje to otežavaju', tvrdi Melanne Vervver.

Međutim ulagači, posebno strani i dalje su suočeni s brojnim zaprekama, upozorava. Hrvatska zato brzo mora odlučiti želi li stvarno privući strane ulagače. Među njima raste broj žena čija je uloga u razvoju gospodarstava mnogih zemalja sve važnija.

'Znamo da su žene znatno zakinute zbog zapreka s kojima su suočene. Zaprekama za osposobljavanje, podučavanje. Najveća je zapreka pristup kreditima, financijama koje su potrebne za pokretnje ili proširenje tvrtke', dodala je Melanne Vervver, veleposlanica za pitanja žena u SAD-u.

Mnogima je ipak vjerojatno najteže pomiriti ulogu majke i supruge s onom uspješne poslovne žene. Zato im društvo treba pomoći jer je ravnopravnost spolova dobra za ekonomiju i korsina cijelom društvu  zaključila je veleposlanica Verveer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene