Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Flauder: Glavaš je imao najveću političku i vojnu moć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima danas je nastavljeno svjedočenjem novinara Gorana Flaudera koji je prvooptuženog Branimira Glavaša označio kao organizatora obrane te osobu najveće političke i vojne moći u napadnutom Osijeku.

'Ponekad mu se pripisivala i odgovornost za stvari koje su napravili njegovi suradnici, a kako Glavaš nije to demantirao stvarala se slika da je kriv za sve', kazao je svjedok, koji je 1991. bio novinar tadašnjeg Slobodnog tjednika. Dodao je da se Glavaša, osim kao najutjecajnijeg lokalnog vođu, doživljavalo i kao vezu s tadašnjim državnim vrhom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Nije htio ispasti kukavica Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

'Zbog toga su se mnogi skrivali iza njega i na taj način dolazili do stanova i sličnih pogodnosti', rekao je Flauder.

Na upit je li Glavaš osobno zapovijedao nekom vojnom postrojbom svjedok je rekao da je jednom prilikom išao u akciju s tzv. Branimirovom osječkom bojnom kad je u gradu zapaženo vozilo JNA.

Preko motorole kojom su vojnici komunicirali čuo je Glavašev glas kako vojnicima savjetuje da ne pucaju ako ne budu izazvani i da se dobro sakriju.

Drugom prilikom je, kaže, vidio Glavaša kako u dvorištu Sekretarijata postrojava pripadnike BOB-a i provjerava kako su naoružani.

No, o likvidacijama civila navedenih u optužnici svjedok nema izravnih saznanja.

Flauder je spomenuo i Glavašev sukob s kasnije ubijenim načelnikom osječke policije Josipom Reihl Kirom. Kazao je da je vrh HDZ-a naoružavao svoje članove te ih u dogovoru s Kirom upisivao u rezervni sastav policije.

No, nakon nekoliko incidenata s lokalnim Srbima, koji su već počeli postavljati barikade, Kir je oružje s obje strane želio staviti pod kontrolu, pri čemu je naišao na otpor HDZ-a, rekao je Flauder.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene