Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je slijedeći?

Fimi media - krenula od dna, a još nije došla od vrha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo nema dana da nešto iz iskaza optuženika iz afere Fimi media ne izađe u javnost. Dosad je upereno prstom u veći dio državnih tvrtki, političara, ministara, čak i u estradu.

No, iskazi ne moraju uvijek biti istiniti. Bez obzira na prozivke, istražitelji svaki navod osumnjičenika moraju detaljno provjeriti. Tako i u Fimi mediji koja je krenula od dna, ali još uvijek nije došla do vrha piramide.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

>> VIDEO: Jurak i Barišić izašli iz Remetinca

>> Nevenka Jurak u iskazu optužila ministra Karamarka

Cijela priča krenula je od Damira Mihanovića, bivšeg predsjednika Uprave Croatia Osiguranja i jednog od sudionika sastanka 2007., kada je Sanader pojedinim državnim poduzećima naredio da posluju s Fimi medijom. Ubrzo je počela istraga oko bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, jednog od bliskih Sanaderovih suradnika, ujedno i sudionik sastanka. Barišić je u svibnju prošle godine izjavio kako na tim sastancima nije bio.

Istražitelji mu nisu povjerovali. Tri mjeseca kasnije privedena je i njegova prijateljica, šefica Fimi medije, Nevenka Jurak. Svjesna pritvora i težine djela, Jurak je dane počela provoditi u USKOK-u i otkrivati s kime je sve surađivala. I krenula su uhićenja direktora. Prvi je bio šef Šuma, Darko Beuk.

Istrazi su pomogli i iskazi HEP-ovog Ivana Mravka i HPB-ovog Josipa Protege koji su dobili oprosnicu jer ih se tereti za drugo, teže kazneno djelo. U aferi Fimi media u Remetincu se izmijenio čitav niz aktera. Već je postala uhodana praksa kad jedna grupa osumnjičenih ulazi unutra, druga izlazi.

Tako je u ćeliju Darka Beuka isti dan ušao Mladen Barišić. Beuk je u rujnu 2010. rekao kako je u USKOK-u samo nadopunjavao svoj iskaz. Nadopunjavati iz pritvora svoju obranu krenuo je i Barišić. Prstom je uperio u Ivu Sanadera tvrdeći da je sve radio po njegovom nalogu. Pričao je kako su putovale crne torbe i kako su se plaćali pjevači.

Nakon Barišićevog iskaza pali su čelnici HAC-a, Vinko Mladineo, u Austriji i bivši premijer. A Barišić je, kao i Nevenka Jurak, izašao na slobodu. 'Sama činjenica da se protiv bivšeg premijera gospodina Sanadera vodi istraga meni daje za pravo da kažem da je stvar već svijetla u njegovoj situaciji. Mislim, svijetla za USKOK', rekao je odvjetnik Marija Crnjaka, Željko Žganjer.

Iako se radi o ozbiljnom predmetu, treba još ispitati čitav niz svjedoka, tako i bivšeg premijera. Jer, kako tko dođe na USKOK, tako nekog optuži. U pritvoru su još ostali Mladineo u Remetincu i Sanader u Saluzburgu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i koga oni povući za sobom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene