Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Feral Tribune' se zbog Glavaša obraća Europskoj komisiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redakcija splitskog tjednika Feral Tribune najavila je danas da će se obratiti Europskoj komisiji i svim međunarodnim tijelima zaduženim za pregovore s Hrvatskom i upozoriti ih na, kako kažu, skandalozni tijek suđenja Branimiru Glavašu i sramotne događaje koji ga prate, za što odgovornim smatraju službenu hrvatsku politiku.

Međunarodnu akciju "Feral" pokreće nakon što je Glavašev odvjetnički tim najavio da će tužiti i tražili milijun kuna odštete zbog naslovnice tog tjednika na kojoj je preslika prijetećeg pisma koje je dobio "Feralov" novinar Drago Hedl s naslovom "Glavaševe prijetnje".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba učiniti više Zemlje EU-a za zajednički nadzor vanjskih granica i brži povrat ekonomskih migranata Slika nije dostupna Bratušek najgora Hrvatski povjerenik najbolje je ocijenjen u EU!

U "Feralu" smatraju kako Glavaševa tužba predstavlja drsko
zastrašivanje i poruku hrvatskim medijima da paze kako pišu o njegovu slučaju inače im se sprema financijsko uništenje. Dodaju da će međunarodna tijela izvijestiti o kronici pritisaka koji su, kažu, iz Glavaševa tabora i njegovih odvjetnika upućivani svjedocima i novinarima.

U "Feralu" ističu da prijetnje smrću novinarima i svjedocima, javna diskreditiranja ljudi uključenih u istragu ratnih zločina u Osijeku te otvoreno zastrašivanje nezavisnih medija koincidiraju s puštanjem Glavaša iz pritvora na slobodu. To se, kažu, dogodilo kad su političkom odlukom suspendirane odluke sudskih tijela, a rezultat su prijetnje smrću, zastrašivanja, javno manifestiranje bahatosti te pretvaranje sudskog postupka u potpunu lakrdiju.

"Jedinstven je slučaj u europskoj praksi da se optuženik za najteže ratne zločine brani sa slobode, i to bez ikakvih ograničenja kretanja i javnih istupanja", stoji u priopćenju redakcije splitskog tjednika koja najavljuje i prijavu Odvjetničkoj komori protiv Glavaševa odvjetnika Veljka Miljevića zbog sukoba interesa. Smatraju da je on kao bivši potpredsjednik Hrvatskoga Helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) bio u prilici imati uvid u iskaze svjedoka u "slučaju Glavaš" koji su se obraćali toj nevladinoj udruzi te ih poslije zlorabiti u interesu obrane svog branjenika. Drže da je takav postupak nemoralan i bez presedana u europskoj sudskoj praksi te da upućuje "na koruptivnu spregu unutar sustava, a napose diskreditira odvjetničku struku i ugled HHO-a".

Iz "Ferala" na kraju najavljuju da će "zbog zastrašivanja i pritisaka na nezavisne medije" zatražiti i potporu relevantnih strukovnih
udruga, uključivo Svjetsku novinarsku federaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene