441244
441244
441244
441244
441244

NOVI TREND U 'LEGALNOM' DROGIRANJU Predoziranje lijekom protiv proljeva ne bi li se postigla euforija

  • , 23.06.2016., 18:46
  • Autor:
  • komentara

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) upozorilo je u četvrtak na rastući trend zloporabe bezreceptnog lijeka protiv proljeva loperamida, koji se u visokim dozama sve češće koristi kao sredstvo za izazivanje euforije.

 
 
 
 
Pretraga riječi 'loperamide' (Screenshot: Google Trends)
Pretraga riječi 'loperamide' (Screenshot: Google Trends)

Zadnjih godina pojavio se novi trend koji je po svemu sudeći rastući, a to je namjerno predoziranje loperamidom u svrhu, kako to korisnici prijavljuju, "prevladavanja simptoma apstinencijske krize ovisnika o opioidima" ili jednostavno izazivanja euforije u zamjenu za ostale, strogo zakonski kontrolirane ili potpuno ilegalne opioide, navodi se u priopćenju HFD-a.

Upozorava se na sve veći broj objava postova na internet forumima vezano za tu zlouporabu. Google Trends data, npr., pokazuje rastući broj pretraživanja pojmova "loperamide" i "loperamide high". Određeni centri za pomoć osobama kod trovanja odnosno predoziranja u SAD-u bilježe da je broj prijava predoziranja loperamidom porastao sedam puta u razdoblju od 2011. do 2015.

Stoga HFD poziva ljekarnike u Hrvatskoj na oprez kada bez recepta izdaju taj poznati lijek protiv proljeva.

Loperamid je inače zbog svog izrazito povoljnog sigurnosnog profila dobio odavno bezreceptni status u mnogim državama svijeta (u SAD-u od 1988.).

Terapijska doza toga lijeka iznosi 16 mg dnevno, a u prijavljenim slučajevima namjernog predoziranja dnevne doze iznosile su između 30 i 200 mg, u pojedinim slučajevima i do 400 mg (200 tableta od 2 mg). (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se