Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader se konzultira

Faber: Čekam službenu odluku o smjeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj policije Vladimir Faber potvrdio je Hini da je dobio usmenu obavijest o tome da je smijenjen s dužnosti ravnatelja policije, ali zasada ne želi ništa komentirati dok ne dobije službenu odluku. Hrvatski premijer Ivo Sanader nije ni potvrdio ni opovrgnuo vijest da je smijenjen ravnatelj policije Vladimir Faber, kazavši da se o tome vode konzultacije.

‘Dobio sam usmenu obavijest da sam smijenjen, ali čekam službenu odluku i da dobijem obrazloženje pa ću to komentirati’ rekao je Faber dodavši da sada ne želi ništa prejudicirati. ‘Vode se konzultacije u Zagrebu i kada se vratim sutra ujutro ćemo imati dodatne konzultacije. Sve što radimo u hrvatskoj Vladi, svim institucijama, radimo u smislu poboljšavanja funkcioniranja tijela državne vlasti i naravno prije svega na korist naših građana, ali i u cilju završetka pregovora s EU-om’, rekao je Sanader u Bruxellesu, gdje sudjeluje na tribini Zaklade Hans Seidel.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec rekao je također da nema komentara. ‘Pitajte Vladu, Vlada donosi odluke’ rekao je Borovec. Tajnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak kazao je da je službeni stav ravnateljstva i njegov osobno da nema komentara. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko nije bio dostupan za komentar. Mediji nagađaju da je formalni razlog smjene nesprječavanje prosvjeda seljaka. Spominje se i da bi razlog smjene mogao biti i Faberovo inzistiranje na rasvjetljavanju takozvane afere ‘kamioni’. Riječ je o nabavi vojnih kamiona koju je potpisao bivši ministar obrane Berislav Rončević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlada će istražiti mogućnost imenovanja v.d. ravnatelja Policije Slika nije dostupna Sanader Dodiku: 'Morao bi znati kako se ponaša kad se dođe u goste'

Mesić čuo za kritike upućene Faberu, no nije ih uzimao za ozbiljno

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je na upit novinara rekao kako ne zna zbog čega se smjenjuje ravnatelja policije Vladimira Fabera, kako danas tvrde neki mediji. ‘Svi su ga hvalili, ali ne znam razloge zbog čega ga sada smjenjuju ako ga uopće smjenjuju, rekao je predsjednik Mesić u stanci konferencije posvećenoj Svjetskom danu izbjeglica. Na pitanje je li upoznat s razlozima Faberove smjene rekao je da je čuo neke kritike na Faberov račun, ali da ih nije uzimao tako ozbiljno da bi mogle dovesti do smjene.

Rekao je kako ne zna niti to jesu li razlozi u tome što Faber nije slušao politiku ili je razlog afera kamioni. ‘Ja tu ne mogu napraviti ništa samo tražim da ljudi rade profesionalno svoj posao jer samo tako možemo imati pravnu državu’, istaknuo je Mesić. Dodao je i kako ne smatra da će biti nekih većih reakcija EU na tu smjenu jer je prije bilo smjenjivanja, a to je osim toga autonomno pravo Vlade.

Na pitanje može li se očekivati da sada i ministar Karamarko ode u paketu s Faberom s obzirom da je svoj dolazak na ministarsku funkciju uvjetovao Faberovim dolaskom, predsjednik je rekao kako ne smatra da je to sada razlog i da Karamarko ode.  Na pitanje da komentira najavu kardinala Josipa Bozanića da će najesen otići pokloniti se žrtvama u Jasenovcu rekao je kako je to dobro ali da je 45. jako daleko.(Hina)


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene