Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnatelj s najkraćim mandatom

Faber: Bilo je pritisaka, ali prljavi veš ostaje u kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Faber postat će ravnatelj policije s najkraćim mandatom. Prije osam mjeseci dočekan je hvalospjevima, a sutra bi ga Vlada na prijedlog premijera Ive Sanadara trebala razriješiti.

Od osobe koja je trebala iskorijeniti korupciju u državi, Faber je postao negativac. On nije ni bio izbor Sanadera, već ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka koji je njim uvjetovao dolazak u Vladu. Zanimljva je pozicija ministra koji danima šuti. Prema zakonu, bez njega je smjena nemoguća. Počelo je obećavajuće, no osam mjeseci poslije Faber čeka da se sutra sastane s premijerom i čuje razloge za smjenu. 'Ja sam legalist i čekam odluke. Bilo je pritisaka, ali to je prljavi veš koji ostaje u kući. Ja sam policajac profesionalac', rekao je Faber. Sanader još ne govori o smjeni, već o konzultacijama, ali ima i obrazloženje. 'Sve što vlast radi, čini za boljitak u zemlji i dobrobit svojih građana', rekao je premijer čiji su suradnici nemušti su u objašnjenima.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Boris Johnson, Michael Gove JOHNSON U PROBLEMIMA Dramatično na Otoku: Ministar ga pozvao da podnese ostavku, premijer ga smijenio

>> Faber: Čekam službenu odluku o smjeni

'Ima razloga za restrukturiranjem da bi neke stvari bile bolje postavljenje i funkcionirale', rekla je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade. Seljaci koji su označeni kako krivci pada Fabera zbog seljačkih prosvjeda to demantiraju. 'Mi nismo tražili smjenu Fabera', rekao je Josip Friščić, predsjednik HSS-a. Mnogi HDZ-ovci su i imenovanjem Fabera bili nezadovoljni, smatrali su ga stranim tijelom, a o njegovom radu vrh Banskih dvora nema odgovor. 'Svi su ga hvalili uključujući i mene, ali ne znam za razloge', rekao je Stjepan Mesić, predsjednik RH.

>> Faberu se sprema smjena

Mesića je početkom tjedna Sanader obavijestio da će Faber biti smijenjen. 'On je imao neke kriike, ali nisam mislio da je to toliko ozbiljno', rekao je Mesić. Ranko Ostojić kao šef Odbora za nacionalnu sigurnost tvrdi tražit će da ih Tomislav Karamarko izvijesti o smjeni. 'Ovo nije dobro i ravnatelju treba dati mandat i to je korak nazad. Znači li da Sanader i Vlada žele kontrolirati policiju', rekao je ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Očito da je, prvi Faberovi nastupi bili su neuobičajeni za ravnatelja policije. Iskreni, bez zadrške, kada je govorio o stanju u policiju. 'Do sada smo smrdljivi proizvod zamatali u celofan', rekao je Faber jednom prilikom. Svidjelo se to mnogima, ali ne i premijeru. 'Posao ravnatelja nije da sudjeluje na okruglim stolovima nego za radnim stolom i policijom na ulici', smatra premijer. Mesić na odlazak ravnatelja, kojeg je kako kaže i sam hvalio, ne može utjecati. Kritika međuanarodne zajednice se ne boji. 'I prije je bilo smjena i ne vjerujem da će biti kritika', rekao je Faber. Ostaje pitanje što će reći Karamako koji je s Faberom došao. Hoće li s njim i otići?

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene