Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propusti u sjećanju

Doznajte zašto zaboravljamo ime osobe koju smo tek upoznali!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Događa li se i Vama da zaboravite ime osobe koju ste tek upoznali? Znanstvenici su otkrili zašto nam se to događa.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sussexu otkrili su da iako se ponekad ne možemo odmah sjetiti podatka koji smo tek čuli, poput imena osobe koju smo upravo upoznali, u pravilu to možemo za nekoliko sati, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo istraživanje Nada za pacijente: Alzheimerova bolest mogla bi postati stvar prošlosti Slika nije dostupna BORBA PROTIV ALZHEIMERA Ovo su 4 stvari kojima već sada možete zaštititi svoj mozak

Iako nije baš potpuno jasno zašto se takvi memorijski 'lapsusi' događaju, to je, vjeruje se, potreban dio procesa u mozgu kako bi se izbjeglo preopterećenje informacijama.

'Znanstvenici su se dugo pitali zašto mozak pokazuje ove propuste u sjećanju. Stvaranje memorije je proces za koji je potrebna energija. Mozak mora odlučiti je li vrijedno trošiti energiju za konsolidaciju te određene memorije. Mozak ima ograničen kapacitet kojim uči stvari i sprječava da dođe do preopterećenja količinom informacija', rekao je dr. Ildiko Kemenes.

>> Znate li kada počinjemo gubiti pamćenje?

Tijekom svog istraživanja, dr. Kemenes uveo je u prehranu puževa njima nepoznatu supstancu da vidi hoće li je puževi naučiti prepoznavati kao hranu.

Nakon što su životinje ponovno nahranili, znanstvenici su otkrili da su puževi odgovorili na stimulans s 'rupama u sjećanju' nakon 30 minuta i dva sata. Sjećanje oblikovano četiri sata nakon toga.

Ali, kada puž primi drugi različit stimulans, tijekom 'perioda rupe u sjećanju', oblikovanje sjećanja je bilo prekinuto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene