Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15. veljače

Novoizabrana predsjednica želi prisegnuti tri dana ranije, evo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar Kitarović želi prisegnuti 15. veljače, a ne kao njezini prethodnici 18. veljače, objavio je Dnevnik Nove TV. O želji novoizabrane predsjednice informiran je i aktualni predsjednik Josipović.

Grabar Kitarović, doznaje Dnevnik Nove TV, želi da na inauguraciji bude što više građana, pa je tako nedjelja pogodnija od srijede. Isto tako, Grabar Kitarović želi da dođe čim više državnika, no 18. veljače u Washingtonu se održava veliki skup NATO-a. Brojni državnici odlaze tamo na poziv predsjednika Obame. U tom slučaju, teško je vjerovati da će ti isti državnici doći u Zagreb. Profesor Tihomir Cipek smatra da bi datum inauguracije trebao ostati nepromijenjen. „Čini mi se da su važne te ceremonije, da su one te koje homogeniziraju naciju. Mogu dati osjećaj jedinstva, ako hoćete i promjena, koje naciji trebaju. Tako da nisam uopće sklon tome da se ti datumi i ceremonije previše mijenjaju”, rekao je prof. Cipek za Novu TV.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna Prvi od tri Grabar-Kitarović i Krstičević u požeškoj vojarni na prisezi 21. naraštaja dragovoljnih ročnika

Poručio Kolindi da pazi što govori!

Bude li sve po planu novoizabrane predsjednice, Ministarstvo vanjskih poslova obavijestit će strane države o novom datumu inauguracije. Novoizabrana predsjednica svoju listu gostiju i sve želje oko procedure prenijet će uredu predsjednika Josipovića. Njegov ured organizacijski će, objavila je Nova TV, pokriti sve želje novoizabrane predsjednice.

No čak i ako prisegne tri dana ranije, na dužnost će stupiti tek kada predsjedniku Josipoviću istekne mandat.

Glasnogovornik potvrdio

Inauguracija izabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održat će se u nedjelju, 15. veljače, potvrdio je glasnogovornik Mladen Pavić.

Inauguracija će se, kao i prijašnje, održati na zagrebačkome Markovom trgu, i to točno u podne, a Grabar-Kitarović prisegnut će pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec.

Od pobjede na predsjedničkim izborima, u javnosti se kao datum inauguracije Grabar-Kitarović spominjao 18. veljače kada i službeno prestaje mandat predsjedniku Ivi Josipoviću. No, od suradnika Grabar-Kitarović potvrđeno je da je jedan od razloga za ranije održavanje inauguracije, osim što je nedjelja neradni dan te je lakši dolazak uzvanika, i taj što u srijedu 18. veljače počinje korizma.

Pozive za inauguraciju slat će Ured predsjednika na Pantovčaku svim veleposlanstvima u Hrvatskoj, počevši od sutra.

Ured će pružiti svu potrebnu logističku i tehničku podršku, kao što je to bio slučaj kod ranijih inauguracija. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene