Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Odlaze s rekordnim otpremninama

Evo što smo sve plaćali menadžerima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni kuna i ove su godine, baš kao i prethodnih, isplaćeni menadžerima u državnim tvrtkama. U većini njih poslovanje je bilo u minusu, obilježeno aferama. Ali menadžerski ugovori bili su sjajni. I tako godinama.

Damir Mihanović odrekao se 2 milijuna kuna otpremnine koja mu pripada po ugovoru zbog uručenog otkaza u Croatia osiguranju. 'Ja sam tim potezom poslao jednu poruku. Ovaj postojeći sustav nije se pokazao dobar i menadžeri nisu bili mjereni, njihov rad nije bio mjeren', kaže Mihanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ogroman pritisak "Nedavno im dali otkaz, a sad ih zovu natrag - pod jednim uvjetom": Kadrovska devastacija Holdinga Hrvoje Krešić Analiza Hrvoja Krešića Hoće li trojac iz Uprave Ine ostati bez otpremnina? "Razrješenje ne znači da oni neće zatražiti zadovoljštinu na sudu"

Nije mjeren rad ni Mihanovićeva šefa Hrvoja Vojkovića, no ipak će dobiti rekordnu otpremninu od 7 i pol milijuna kuna. Primjerak ugovora ravnatelja jedne Agencije otkriva široku ruku bivših vlada prema menadžerima.

Uz plaću od 15-tak tisuća kuna bez ograničenja su plaćani troškovi službenog automobila, mobitela, stručnog usavršavanja. Nakon otkaza ide otpremnina od 200-tinjak tisuća kuna, a i dalje mu se plaća privatno životno osiguranje.

>> Direktori dobili spor: Iz državne blagajne odlazi još nekoliko milijuna kuna

Iz Vlade poručuju da zato nije bilo velike čistke menadžera. 'Jedan od razloga sporije promjene je i to da se izbjegnu prevelike otpremnine koje dolaze po starim ugovorima. Od 69 javnih poduzeća Vlada je smijenila 36 Uprava s 85 pojedinaca. Lakše je bilo s Nadzornim odborima pa je zamijenjeno njih 62 s 231 pojedincem. Otpremnina za njih nema', kaže Mladen Pejnović predstojnik državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Vlada Kukuriku koalicije odlučila je srezati ovakve zlatne padobrane pomoću kojih su menadžeri iskakali iz državnih poduzeća uz izdašne naknade. A i za bonuse će se morati odsada više potruditi. Tek onaj menadžer koji svojoj tvrtki priskrbi milijunske dobiti može računati na 200-tinjak tisuća kuna bonusa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene