Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ugodno znati

Hrvatska nema prostor za karantenu u slučaju pojave ebole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Siniša Varga ustvrdio je danas kako je izuzetno mala vjerojatnost da se u Hrvatskoj pojavi ebola, no zdravstveni sustav je potpuno spreman za slučaj da i kod nas dođe ta smrtonosna zaraza.

"Vrlo su male šansa da će ebola doći u Hrvatsku, jer nismo migracijska zemlja, no ipak smo spremni za taj događaj. Apsolutno su spremni granična sanitarna inspekcija, granični prijelazi i epidemiološke službe, a krovna ustanova Klinika za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' spremna je za prihvat pacijenata u slučaju opravdane sumnje u zarazu ebolom", rekao je Varga novinarima prigodom isporuke inzulinskih pumpi Klinici "Vuk Vrhovac".

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

S obzirom da su iz bolnice "Fran Mihaljević" jučer upozorili da nemaju pravi odjel za karantenu, Varga je danas poručio da će se oko pet milijuna kuna za tu namjenu nastojati namaknuti iz Vladinih interventnih sredstava.

"Poduzimamo korake da se taj dio isfinancira iz interventnih sredstava Ministarstva financija, odnosno Vlade", rekao je Varga.

Kronologija najopakije bolesti današnjice

Problem je u tome što Hrvatska nema prostor za pravu karantenu u slučaju pojave ebole jer sobe za izolaciju u Klinici za infektivne bolesti nemaju osiguran podtlak koji sprječava izlazak virusa iz tih prostora.

Za dovršetak radova koji bi to osigurali potrebno je između 4,5 i 5 milijuna kuna, a iz Klinike ih potražuju već sedam godina.

Varga je u Sveučilišnoj klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac" nazočio isporuci 103 inzulinske pumpe, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, koje je za potrebe oboljelih od šećerne bolesti nabavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene