Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izračunajte troškove

ANIMACIJE Koliki porez ćete plaćati na nekretnine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo detalje novog Zakona o porezu na nekretnine.

Porez će zamijeniti komunalnu naknadu. Prije svega, porez ne ide Slavku Liniću, nego gradonačelnicima gradova ili načelnicima gdje imate svoju nekretninu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nišra od poreza na nekretnine Ideja koja je za Vladu sve dalja: 'Mi smo davno sažvakali tu temu' Slika nije dostupna Novi rezovi Evo kako na najavu novih poreza gledaju građani i poslovnjaci

Porez iznosi 1,5 posto, ali se utvrđuje temeljem vrijednosti nekretnine koju imate. Do sada se utvrđivala temeljem kvadrata, pa je istih 50 kvadrata na zagrebačkoj periferiji i zagrebačkoj elitnoj zoni bilo jednako.

Sada postoji cijeli niz olakšica. Ako živite u stanu ili kući mogućnost je da dobijete od 88 do 95 posto olakšica ili da vam se umanji taj iznos. Ljudima koji imaju vikendice, kuće za odmor u unutrašnjosti Hrvatske porez se umanjuje 70 do 85 posto. O svim umanjenjima će odlučivati gradonačelnici ili načelnici općina. Najgore će proći oni koji imaju kuću, stan ili građevinsko zemljište koje ne koriste. Oni nemaju nikakvih olakšica, plaćaju puni porez i tu će biti najveće naplate.

Porez na nekretnine, prema tvrdnjama Vlade, bit će, u prvom redu, udar na banke i građevinske tvrtke koje su gradile stanove od kojih oko 20 tisuća nije prodano. I cijene tih stanova su napuhane, smatraju mnogi. Oni će platiti taj ekstra porez za neiskorištene ili prazne stanove i morat će odlučiti isplati li im se držati visoku cijenu kvadrata stana ili ju početi spuštati, pa uspjeti prodati stan.

S druge strane, onima koji imaju prazne stanove pametnije bi ih bilo početi iznajmljivati. Primjerice, u Zagrebu je samo 7 tisuća ugovora o najmu, iako se zna da je taj broj nekoliko puta veći. Iznajmljujete li stan dobit ćete niz povlastica i u konačnici će vam porez biti umanjen.

Postoje i građevinska zemljišta u zonama za građenje, gdje su mnogi kupili zemljište, ali nisu na njemu ništa izgradili i oni će biti na udaru za plaćanje visokih poreza.

Osnovni je kriterij za naplatu poreza vrijednost nekretnine. Pitanje je kako Porezna uprava namjerava u nekoliko mjeseci odrediti vrijednost nekretnine. Primjerice, za stan u Osijeku od 66 kvadrata do sada se plaćala godišnja komunalna naknada od 462 kune. Ubuduće bi se porezom na nekretnine za isti takav stan plaćalo od 347 do 832 kune. Sve to ovisi i o samoj nekretnini, je li starija ili modernija i u kojem se dijelu grada nalazi.

U Krapini se za stan od 54 kvadrata plaćalo 97 kuna komunalne naknade, a u Zagrebu za stan od 110 kvadratnih metara 1151 kunu. Novim će se porezom u Krapini plaćati od 96 do 232 kune, a u Zagrebu od 980 do 2354 kune godišnje. To ovisi i o tome koliko je nekretnina stara, a sve će se nekretnine provjeravati svakih pet godina.

U Zadru se, primjerice, za stan od 63 kvadrata plaćalo 438 kuna komunalne naknade godišnje, a u Vodicama za stan od 48 kvadrata 316 kuna. Ubuduće bi porez na nekretnine u Zadru iznosio od 309 do 743 kune, a u Vodicama od 215 do 517 kuna godišnje.

>> Pogledajte primjere izračuna poreza na nekretnine

Što se tiče vikendica i kleti, primjerice, za klet u Donjoj Stubici od 39 kvadrata dosad se plaćalo 538 kuna komunalne naknade i poreza na kuću za odmor godišnje. Porezom za nekretnine ta će klet koštati od 112 do 225 kuna. Na moru je ponešto drukčija situacija. Garsonjera od 28 kvadrata na Viru imala je 650 kuna komunalne naknade. Vikendica od 73 kvadrata, pak, 1678 kuna. Novim će porezom garsonjera koštati od 236 do 472 kune, a vikendica od 598 do 1195 kuna.

U Splitu se za stan od 40 kvadrata trebalo platiti 336 kuna komunalne naknade godišnje, a novim porezom za njega će se trebati platiti od 1198 do 2396 kuna.

Najveći će se porezi plaćati za kuće i stanove koji su kupljeni, ali se nisu koristili. Primjerice, stan od 103 kvadrata u Zagrebu dosad je imao 866 kuna komunalne naknade godišnje, a sad će se za njega morati plaćati 12349 kuna. Sve, naravno, ovisi o tome u kojoj je zoni ili dijelu grada taj stan izgrađen.

U Rijeci se za stan od 55 kvadrata plaćalo 198 kuna komunalne naknade, a sada će koštati 4063 kune. Na Krku se za stan od 54 kvadrata plaćalo 195 kuna komunalne naknade, a sada će taj porez iznositi 6379 kuna. U Vodicama, primjerice, za stan od 48 kvadrata plaćano je 316 kuna komunalne naknade, a porez za nekretnine će za takav nekorišteni stan iznositi 4314 kuna. Što znači da je takve stanove bolje iznajmljivati, kako bi se uspjele ostvariti određene povlastice. Zakon na snagu stupa 1. travnja iduće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene