Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROTIV UVOĐENJA EURA

Idemo li na još jedan referendum? Ustavni stručnjaci otkrivaju koje su im šanse

Počelo je prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu Zaštitimo hrvatsku kunu. Dvije političke stranke u sljedeća dva tjedna pokušat će skupiti više od 368 tisuća potpisa kako bi odgodili ulazak u eurozonu. Kad završi prikupljanje potpisa - svi oni idu organizacijskom odboru inicijative.

Oni će provjeriti je li sve u skladu sa zakonom. Ako zaključe da imaju potreban broj potpisa, zahtjev za raspisivanjem referenduma šalju predsjedniku Sabora. Moraju im dostaviti i sve potpise na uvid.

U Saboru ih onda prebrojavaju, a dvije su opcije: jedna je da od Ustavnog suda zatraže ocjenu je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom. Ustavni sud ima 30 dana za donošenje odluke.

Pročitajte i ovo Željko Sičaja olakšani pristup SAD ukinuo vize za Hrvate, ali to vam ne garantira ulazak u zemlju. Stručnjak za sigurnost pojasnio i što stoji iza odluke o pojačavanju nadzora za ulazak u EU

Druga opcija je da raspišu referendum odmah - on se onda mora održati za najmanje 20, a najviše 40 dana.

Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će, u slučaju kad deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj zatraži raspisivanje referenduma, utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 86. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za njegovo raspisivanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samit Europskog vijeća Plenković uzvratio Milanoviću: ''Prijetnje, ucjene i najavljeni cirkusi govore o njemu''

Odluku iz stavka 1. ovoga članka Ustavni sud će donijeti u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene