Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobit će svoja prava

Evo kako Vlada namjerava riješiti probleme gay parova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gay parovi u Hrvatskoj uskoro će moći registrirati svoju zajednicu. Vlada već radi na Zakonu o registriranom, odnosno životnom partnerstvu, koji će riješiti i svakodnevne probleme s kojima se pripadnici seksualnih manjina susreću.

Bubnjevi i godine inzistiranja - urodit će plodom. Udruge traže da se ovim zakonom riješi 66 njihovih zahtjeva.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Slika nije dostupna Povijesni korak Crna Gora usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, Đukanović na Twitteru: "Sazrijevamo kao društvo"

'Mnoga od prava koja zahtjevaju pripadnici LGBT populacije obuhvatit će taj zakon. Vjerojatno ne sva, ali jedan dobar dio', najavio je ministar uprave Arsen Bauk.

>> Milanović o Gay Prideu: Apeliram da oni kojima smeta okrenu glavu

'Pravo na obiteljski mirovinu, pravo na podjelu imovine nakon rastave, pravo na posjećivanje u bolnici, pravo na odluku o partnerovom životu u slučaju neke nesreće', pobrojao je dio zahtjeva Marko Jurčić iz udruge Zagreb Pride.

'U zakonu će biti pitanje prava o donošenju odluke o doniranju organa što sada nema, porezna olakšica na partnera ili partnericu što sada također nema', kazao je Bauk.

Udruge imaju svoj prijedlog zakona. 'Mislimo da možemo doprinjeti kvalitetnijoj javnoj raspravi i samom konkretnom prijedlogu zakonu', smatra Jurčić.

Bauk je kazao kako će udruge biti uključene ne samo kroz izradu Zakona nego i kroz savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Iako novim Zakonom koji se piše neće biti dopušten brak ili posvajanje djece gay populaciji to bi mogao biti sljedeći korak.

'U prvom koraku liberalizacija, u drugom koraku izjednačavanje prava u potpunosti. Mi imamo prijedlog koji su udruge već napisale, trebamo ga dobro izanalizirati i zauzeti stav', kazao je HNS-ov Ivan Vrdoljak.

Za HDZ - obitelj je zajednica muškarca i žene. 'To je osnovni stav. Što se tiče ovih drugih prava, mi se slažemo da se neka prava mogu ostvarivati, kao nasljeđivanje itd., ali kad je usvajanje u pitanju onda se ne slažemo s tim', kazala je Dubravka Šuica.

Udruge traže pravo na posvajanje djece partnera.

'Zaista postoje lezbijski parovi od kojih je jedna partnerica biološka majka, a druga partnerica se ne može skrbiti za to dijete. Dakle, moramo regulirati postojeće stanje, to je naš prijedlog', kaže Jurčić.

Očekuje se da bi zakon o registriranom partnerstvu u primjenu mogao već krajem ove godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene