Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Evo gdje je zapelo s popisom stanovništva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnike statističkog zavoda svako jutro voze autobusima u Jastrebarsko kako bi obrađivali podatke iz popisa stanovništva.

Posao njih 400 odrađuje 60 ljudi! Za popis stanovništva predviđeno više od 160 milijuna kuna, no bivša Vlada se predomislila pa će se projekt, čini se, dovršiti sa manje novca.

Pročitajte i ovo Iva Radić i Jovan Radan Bolno suočavanje Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: "Reci mi gdje su njegove kosti! Pred mojim očima si ga odveo!" Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

>> Popis stanovništva otkrio: U RH višak od pola milijuna birača

'Obrada popisa je u tijeku i ona je započela praktički nakon same faze popisivanja na terenu. Ona se ne odvija u onoj dinamici kako je planirano, budući da Vlada nije donijela odluku o privremenom zapošljavanju 400 djelatnika za potrebe obradu podataka kao što je bilo predviđeno u projektu popisa 2011. godine', rekao ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Ivan Kovač, dodajući kako na obradi podataka trenutno radi 60 ljudi.

'Do sada smo potrošili 85 miljuna, a do kraja očekujemo uštedu i do 40 milijuna', istaknuo je Kovač, dok demograf s PMF-a Stjepan Šterc u takvoj štednji ne vidi ništa dobro, zgražajući se nad nebrigom Vlade.

'Taj prostor te vojarne izgleda kao skladište, koje nije dovoljno grijano. To nije uopće jedan ozbiljan prostor za jednu suptilnu obradu podataka kao što su rezultati popisa stanovništva, obzirom da nema odgovarajući broj ljudi i da iz Zavoda za statistiku ljude autobusima voze u Jastrebarsko svaki dan', rekao je Šterc, dodajući kako je bez vjerodostojnih i pravovremenih rezulata popisa stanovništva nemoguće ozbiljno planiranje ekonomskih, političkih i društvenih okolnosti u ijednoj ozbiljnoj zemlji.

>> Makarska ima više birača nego stanovnika

Ravnatelj Državnog zavoda opovrgava informacije o lošim radnim uvjetima obećavajući da će rezultati biti gotovi do kraja godine. Više o tome kako je odrađen popisa stanovništva kod nas, a kako su takav projekt riješili, primjerice, Slovenci pogledajte u prilogu magazina Provjereno!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene